A vallás szerepe az etnokulturális identitások (újra)termelésében

0
80
Fotók: Koppándi Júlia/a Valláskutató Intézet Facebook-oldala

A kolozsvári Valláskutató Intézet a Nemzeti Kisebbségkutató Intézettel (ISPMN) közösen szervezett nemzetközi konferenciát Egyházak és kisebbségek: a vallás szerepe az etnokulturális identitás (újra)termelésében címmel október 10–11. között Kolozsváron a Vallásszabadság Házában. A román és angol nyelvű konferencia célja a vallási eszmék és gyakorlatok társadalmi kölcsönhatásának vizsgálata volt az etnokulturális identitás megteremtésében és újratermelésében, különös tekintettel Közép- és Kelet-Európa kisebbségeire.

A szervezésben közreműködött a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karának Nemzetközi Kapcsolatok és Kortárs Történelem Intézete, illetve a kar Magyar Történeti Intézete, valamint Románia Kormányának Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya.

A kétnapos rendezvény az Egyházak szerepe a romániai etnikai sokszínűség megőrzésében című szimpóziummal kezdődött, amelynek keretében a különböző felekezetek és vallási közösségek képviselőivel a romániai felekezetek nyelvi és identitáspolitikai szerepét járták körül.

A Vallásszabadság Házában szervezett esemény nyitómozzanatán Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke az esemény házigazdájaként, majd a társszervező intézmények részéről Novák Csaba-Zoltán, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója, és Bálint Róbert Zoltán, a Valláskutató Intézet kutatója üdvözölték a jelenlevőket.

A konferencia első plenáris előadását Ciprian Vasile Olinici vallásügyi államtitkár tartotta, aki az állam vallás- és egyházpolitikájának az ország etnikai sokszínűségének fenntartásában betöltött szerepéről értekezett, majd válaszolt a konferencia résztvevőinek kérdéseire. Ezt követően Kiss Dénes, a Valláskutató Intézet munkatársa mutatta be a VallásTérKép kiállítást.

A konferencia további részében közel 40 előadást tartottak, amelyek a vallás és nemzeti identitás, a roma közösségek vallási gyakorlatai, a vallási rítusok és társadalmi részvétel, az oktatás és vallás kapcsolata, valamint a vallás politikai kontextusa témaköröket tárgyalták.