Ép testben ép lélek, avagy az általános jóllét feltételei

0
33
A mentális és érzelmi egészség kulcsfontosságú az általános jólléthez. • Fotók: Pixabay

Tudjuk, ahhoz, hogy egészségesnek mondhassuk magunkat, egyaránt egészségesen kell tartanunk a testünket, lelkünket, s a szellemi egészség sem elhagyható ebből az egységből. Az elhízás elleni világnap alkalmából arra kértük Csibi Ágota dietetikust, mutasson néhány példát arra, mit tehetünk testünk és lelkünk épségéért, jólétéért az egészséges életmód jegyében.

„Ép testben ép lélek”, tartja a mondás, de mégis mit tehetünk testünk és lelkünk épségéért, jólétéért az egészséges életmód jegyében?

Rendszeres testmozgás: a fizikai aktivitás elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. Naponta legalább 30 perc közepes intenzitású mozgás, például séta, futás vagy úszás hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, erősíti az izmokat és csontokat, javítja a hangulatot és az alvás minőségét, valamint segít elérni és hosszú távon fenntartani egy optimális testsúlyt. A testmozgás nem utolsó sorban segít egy egészséges önkép kialakításában.

Minőségi alvás: egy felnőttnek naponta 7–9 óra alvásra van szüksége. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás javítja a kognitív funkciókat, csökkenti a stresszt és segíti az immunrendszer működését.

Stresszkezelés: a mentális és érzelmi egészség kulcsfontosságú az általános jólléthez. A stressz mindennapi jelenléte természetes, azonban ha nem kezeljük megfelelően, hosszú távon súlyos lelki és testi problémákhoz vezethet.

Kiegyensúlyozott táplálkozás: fontos, hogy táplálékunk valóban tápláló legyen, és ne csak energiát biztosítson, hanem a szükséges tápanyagokkal is ellássa szervezetünket. Az „üres kalóriák”, vagyis a kalóriadús, de tápanyagban szegény ételek, mint a cukros üdítők, gyorsételek, finomított cukrok és feldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása hosszú távon hozzájárul az elhízás kialakulásának kockázatához. Hazánkban is egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, amely gyakran összefüggésbe hozható ezekkel az egészségtelen táplálkozási szokásokkal. Amikor az emberek rendszeresen fogyasztanak ilyen ételeket, a szervezetük nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz és rosthoz, ugyanakkor túlzott kalóriafelvétel történik, ami súlygyarapodáshoz és krónikus betegségekhez vezethet. Ezért kulcsfontosságú, hogy kerüljük az üres kalóriákat, és helyette olyan ételeket válasszunk, amelyek valódi tápanyagokat biztosítanak, ezzel támogatva egy egészséges testsúly megőrzését és egy általános testi-lelki jólétet.

Mégis hogyan táplálhatjuk szervezetünket megfelelően? Ha magunk elé képzelünk egy tányért, rajta az aznap elfogyasztott élelmiszerekkel, annak fele legyen zöldség és gyümölcs. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása rendkívül jótékony hatással van az egészségünkre. Tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint antioxidánsokkal, amelyek erősítik az immunrendszert és védenek a sejtkárosodás ellen. Magas rosttartalmuk segíti az emésztést, hozzájárul a vércukor- és koleszterinszint szabályozásához, valamint támogatja az optimális testsúly megőrzését, amivel hosszabb távon biztosít teltségérzetet. Kalóriaszegények, de tápanyagdúsak, emellett segítik a szív- és érrendszer egészségének megőrzését is. A tányérunk egy negyede legyen lassan felszívódó, összetett szénhidrát. Részesítsük előnyben a teljes értékű gabonákat, válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket a finomított lisztből készültek helyett. Ne féljünk kipróbálni új alapanyagokat, mint a barna rizst, kölest, quinoát, bulgurt vagy számos más, a magyar konyhában nem hagyományos, viszont tápanyagban gazdag és finom élelmiszert. A maradék egy negyed pedig legyen fehérje a tányérunkon. Az állati eredetű élelmiszerek mellett, mint a hús, tej és tejtermékek, tojás, hal, ide sorolhatóak a hüvelyesek, gabonák és magvak is. Ajánlott hetente legalább egy húsmentes napot beiktatni, ilyenkor változatosan választhatunk a növényi eredetű fehérjeforrások közül.

Fontos emellett említést tenni a minőségi zsírokról. Ezek olyan egészséges zsírok, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez: olívaolaj, avokádó, diófélék és magvak, valamint omega-3- és omega-6-zsírsavak, amelyek megtalálhatók halakban (például lazac, makréla, tonhal), lenmagban, chiamagban és dióban. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitel fontosságáról, emellett törekedjünk arra is, hogy felhagyjunk káros szenvedélyeinkkel és egészségtelen szokásainkkal. Vigyázzunk testi-lelki épségünkre!

Csibi Ágota dietetikus

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/41-es számában a Játsszuk, ami nincs, de lehetne; Mit tehetünk testi, lelki, szellemi egészségünk megőrzésének érdekében? című összeállítás részeként.