Cigánypasztorációban dolgozó önkéntesek számára tartottak képzést

0
86

Az alcsíki cigányoasztoráció régi és új önkéntesei számára szerveztek képzést október 4. és 6. között Homoródfürdőn azzal a céllal, hogy a már meglévő önkéntesek és az újonnan csatlakozó fiatalok fejlődjenek és tanuljanak. A képzést Kerekes István tréner vezette, aki rávilágított a csapatmunka, az egymásra figyelés és a közös hangolódás fontosságára.


Szombat este kerekasztal-beszélgetést tartottak, ahol az előadók saját területükön szerzett tapasztalataikat osztották meg. Jelen volt Récsei Mária a Caritas részéről, Borka Botond a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség képviseletében, valamint Csata Orsolya a CséBé egyesülettől. Mindannyian értékes tapasztalatokat osztottak meg, bátorítva az önkénteseket, hogy akkor se adják fel, ha kudarcokkal szembesülnek, hiszen ezek sokszor sikerélménnyé válhatnak. A beszélgetést gazdagította Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki szintén értékes meglátásokat osztott meg.


A képzés másik fontos célja az Istenre való odafigyelés volt. Kalányos Ottó cigánypasztorációs lelkipásztor különböző gyakorlatokkal mélyítette el a résztvevők Isten jelenlétében való létét. Hangsúlyozta, hogy a jelenevők a pasztoráció központjában álló Istennel együtt végzik önkéntes feladataikat. A szentmise és a lelki programok tovább mélyítették az önkéntesek elkötelezettségét a pasztoráció iránt. A képzés befejező mozzanataként jövőbeli terveket, programokat dolgoztak ki és beszéltek át, valamint az önkéntesek feladatköröket kaptak.


A képzésen 39 fő vett részt, a szervezők rámutattak: külön öröm, hogy idén, immár negyedik alkalommal tizenhárom cigány fiatal is erősítette a csapatot.

Kép és szöveg: alcsíki cigánypasztoráció