„Kételyekkel táplált derűlátás … [Ecclesia] in eksön” IX. Nemzetközi Tudományos Teológiai Konferencia Csíksomlyón

0
679

Szeptember 23-25. között Csíksomlyón tartják a kilencedik alkalommal megszervezett Nemzetközi Tudományos Teológiai Konferenciát, amelyen 16 nemzetközileg is elismert előadó tart különböző teológiai és társadalomtudományi témában előadásokat a résztvevőknek. Az idei konferencia a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye papi továbbképzési programjának a része, így a közel száz résztvevő többségében a témák iránt érdeklődő papság.

Majdhogynem szűkösnek bizonyult a csíksomlyói Jakab Antal Ház nagyterme a konferencia nyitónapján, amelyen részt vett Kovács Gergely érsek is, aki megnyitó beszédében abbéli örömének adott hangot, hogy a papi továbbképzési program részeként valósulhatott meg a konferencia, amely valóban hozzájárulhat korunk egyházának útkereséséhez az egyházmegyében is.

Diósi Dávid, a BBTE Római Katolikus Teológia Kar dékánja mint főszervező és házigazda köszöntötte az egybegyűlteket. Mint fogalmazott, „Az idei IX. Nemzetközi Tudományos Teológiai Konferenciánk (NTTK) „Kételyekkel táplált derűlátás … [Ecclesia] in eksön” (Esterházy Péter). Egyházunk útkeresése korunk kihívásai közepette címet viseli, és egyházunk mai helyzetére vonatkozólag olyan aktuális és kényes kérdésekkel szeretne behatóbban foglalkozni, amelyek mindannyiunk számára jelentőségteljesek, sőt talán kulcsfontosságúak is. Mégpedig őszintén, elfogultság nélkül! Arra kértük meghívott előadóinkat, hogy szakterületüknek, illetve kutatási súlypontjuknak megfelelően egyházunk reális helyzetének feltérképezéséből kiindulva merjék nevükön nevezni mindazokat a problémákat és nehézségeket, amelyek meglátásuk szerint akadályt képeznek a krisztusi örömhír megértetésében és terjesztésében, ugyanakkor kiutakat, megoldásokat, esélylehetőségeket vázoljanak fel a résztvevők számára.”

András István szemináriumi rektor, a konferencia másik főszervezője mint a papi továbbképzési programot koordináló testület elnöke köszöntötte a résztvevőket, és hangsúlyozta, hogy a tudományos, teológiai jelleg mellett a konferencia jó alkalom a találkozásokra is, a közös gondolkodásra, útkeresésre, amelyet a konferencia címe is kifejez.

Az előadások sorát Török Csabának, az Esztergomi Hittudományi Főiskola egyetemi tanárának előadása nyitotta „A valóság fontosabb az eszménél” – Miért nem kell félnünk a valóságreflexiótól? címmel. Őt követően Serfőző Levente, a szegedi Gál Ferenc Egyetem tanszékvezető docense tartott előadást A hit továbbadásának krízise. Pasztorális határhelyzet, vagy…? címmel. A konferencia délutáni tömbjében Szatmári Györgyi, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára Hol a színeváltozás helye? – Az evangéliummal az Írások szerepéről a mai világban; Dobos András, a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanára Eucharisztia – az egység szentsége?; Visky S. Béla, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet professzora „Vigyázzatok ma jól, mikor beszéltek…” – szempontok a beszéd etikájához; Czapkó Mihály, az Egri Hittudományi Főiskola adjunktusa „Gondolkodástokban megújulva alakuljatok át” (vö. Róm 12, 2) – Erkölcsteológiai és pasztorális megfontolások korunk egyes családteológiai kérdései vonatkozásában címmel tartott előadást.

Az előadási tömböket minden alkalommal fórum zárta, ahol a résztvevők megfogalmazhatták kérdéseiket, hozzászólásaikat a téma kapcsán, így párbeszéd alakult ki a hallgatóság és az előadók között, különösképpen is reflektálva a jelen egyházában megélt tapasztalatokra, különös hangsúllyal a pasztorális kihívásokra.

A IX. NTTK nyitónapját közösen végzett esti dicséret, majd kulturális műsor, a csíkszeredai Codex Régizene Együttes koncertje zárta. A második napot a csíksomlyói kegytemplomban közösen bemutatott szentmisével kezdték a konferencia résztvevői, majd Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárának A próbára tett emberi létezés – az evangelizáció esélyei; Kajtár Edvárd, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi docensének „Emberfia, jövendölj Izrael pásztorairól…” (Ez 34,2) – Gondolatok a papi életről és cselekvésről korunk kihívásai közepette című előadását hallgathatták. Philippe Nouzille OSB, a római Pápai Szent Anzelm Egyetem professzora online kapcsolat segítségével tartott olasz nyelvű előadást Egyház és posztmodern. Filozófiai szempontok címmel, amelyet szinkrontolmácsolással hallgathattak az érdeklődők.

A konferencia délelőtti programjával párhuzamosan tartották a III. Nemzetközi Doktorandusz Konferenciát „Kincseiből régit és újat…” (Mt 13,52) mottóval, amelyen három doktori iskola hét hallgatója mutatkozott be, mutatta be kutatási témájának egy-egy szeletét, reflektálva a kutatások időszerűségére.

A második nap délutánján Kiss Dénes, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi docense A falusi közösségektől a hálózati társadalomig. Társadalmi átalakulás és egyházi kihívások a 21. században; Kovács Sándor, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektor professzora Hihetünk-e a statisztikáknak? Helyzetkép a Magyar Unitárius Egyházról; Kató Szabolcs Ferencz, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet egyetemi adjunktusa „Minden hozzátartozik…” – A protestáns lelkészek szerepének alakulása a 21. században; Lakatos Sándor, a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium iskolaigazgató, lelkész-vallástanára, Papok között tanár, tanárok között pap. Magyar tannyelvű középiskolai felekezeti oktatási intézmény útkeresése korunk kihívásai közepette címmel tartott előadást.

A konferencia szeptember 25-én, szerdán délelőtt is érdekesnek ígérkező előadásokkal folytatódik. Az előadásokról és előadókról bővebben az online elérhető programfüzetből olvashatnak.