Milyen újdonságok várhatóak az októberi szinóduson?

0
129
A Szentszék sajtótermében a szinodalitásról szóló szinódus közelgő második ülésszakáról tartottak sajtótájékoztatót szeptember 16-án. Fotó: Daniel Ibáñez/CNA

Mielőtt október elején Rómában megkezdődik a szinodalitásról szóló püspöki szinódus második ülésszaka, a résztvevők elvonulnak, hogy Ferenc pápa vezetésével bűnbánati imavirrasztás keretében közösen imádkozzanak és bocsánatot kérjenek a bűnökért. Ezenkívül az egy hónapig tartó közgyűlés mellett két időpontban négy új fórumot tartanak, amelyek nyilvánosságot biztosítanak a szinódus során megvitatásra kerülő teológiai témáknak. Ezeket a változásokat emelték ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet szeptember 16-án, hétfőn tartottak a püspöki szinódus 16. rendes közgyűlésének október 2–27. közötti, második részét megelőzően.

Bűnbánati virrasztás

A szinódus második ülésszakának kezdete előtti napon, október 1-jén a Szent Péter-bazilikában tartott imaórával zárul a szinódus tagjai számára a Vatikánban tartott kétnapos lelkigyakorlat. A nyilvános virrasztáson „a legnagyobb fájdalmat és szégyent okozó bűnök némelyikét nevezik majd meg, Isten kegyelmét kérve” – mondta Mario Grech bíboros, szinódusi titkár a szeptember 16-i sajtótájékoztatón. Az imaszolgálat során három ember fog beszélni arról, hogy milyen tapasztalataik vannak a szexuális visszaélések, a háborúk, illetve a migránsokkal szembeni közöny témájában, és lesz „különböző típusú bűnök megvallása” – mondta Grech. „Nem mások bűnének elítéléséről lesz szó, hanem arról, hogy felismerjük, mi is azok közé tartozunk, akik tettekkel vagy legalábbis mulasztással az ártatlanok és kiszolgáltatottak szenvedéseinek okozóivá váltunk”.

Az eseményt a szinódus titkársága szervezi a római egyházmegyével, a Szerzetesi Elöljárók Szövetségével és a Szerzetesi Elöljárók Nemzetközi Szövetségével együttműködve. A sajtóközlemény szerint a résztvevők „minden megkeresztelt nevében” bocsánatot fognak kérni „a béke elleni bűnért, a teremtés elleni bűnért, az őslakos népek ellen elkövetett, a migránsok elleni; a visszaélések bűneiért; a nők, a család, a fiatalok elleni bűnért; a tanítás kőként való használatának bűnéért; a szegénység elleni bűnért; a szinodalitás elleni bűnért/ a meghallgatás, a közösség és a mindenki részvételének hiánya miatt”. A szinódus a szinodalitásról hivatalosan október 2-án, a Szent Péter-téren tartandó nyitó szentmisével veszi kezdetét.

Résztvevők és módszertan

Jean-Claude Hollerich bíboros, a szinódus általános relátora szeptember 16-án elmondta, hogy a közgyűlés második ülésszakának résztvevői közt 368 szavazati joggal rendelkező és 96 nem szavazati joggal rendelkező van, e téren „nem történtek nagy változások”. Eddig mindössze 25 változást jegyeztek fel, olyanok helyettesítését, akik többnyire egészségügyi okokból nem tudnak részt venni, magyarázta. A nem katolikus keresztény vallások képviselőinek száma Ferenc pápa kérésére 12-ről 16-ra emelkedett. Az újonnan csatlakozottak az alexandriai és egész afrikai patriarchátus, az Antiochiai Szír Ortodox Patriarchátus, a Lutheránus Világszövetség és a Mennonita Világkonferencia képviselői. A közel egy hónapig tartó találkozó általános formája nagyon hasonló marad az előző évi találkozóéhoz: napi ima, teológiai elmélkedések és „beszélgetés a Lélekben” a nyelvek szerint beosztott kis munkacsoportokban. A szervezők azonban megjegyezték, hogy 2024-ben kevesebb plenáris ülés lesz (amikor a tagoknak lehetőségük van arra, hogy az egész közgyűléshez szóljanak), ehelyett az egyes munkacsoportok képviselői egymás között találkoznak majd, hogy megosszák egymással a beszélgetések során felmerülteket. Sheila Pires, a szinódus kommunikációs csoportjának tagja szerint „több szünetet tartanak majd az imára és az elmélkedésre”. Az egyik ilyen szünet egy újabb lelkigyakorlatos nap lesz október 21-én, Giacomo Costa SJ, a zsinat egyik titkára szerint. Elmagyarázta, hogy ez a lelkigyakorlat lehetővé teszi a tagok számára, hogy lelkileg felkészüljenek a szinódusi záródokumentum tervezetének bemutatására, amelyhez a dokumentum végleges tartalmáról való szavazás előtt visszajelzést kell adniuk. A szinódus során szavazásra is sor kerül a fókuszba kerülő témákról – mondta.

Teológiai-pasztorális fórumok

A szervezők ragaszkodnak ahhoz, hogy az első ülésszakon megvitatott forró témák ne szerepeljenek az októberi programon, amelynek középpontjában „a szinódusi egyház missziója” áll majd. Idén azonban a megbeszélések teológiai és lelkipásztori alapjaival a nyilvánosság is megismerkedhet az október 9-én és 16-án Rómában megrendezendő négy fórumon. A fórumok témái: Isten népe, a misszió alanya, A püspök szerepe és tekintélye a zsinati egyházban, A helyi egyház és az egyetemes egyház kölcsönös kapcsolata és A primátus gyakorlása a püspöki szinóduson. Mindegyik fórumon négy-öt teológus, kánonjogász és püspök fogja bemutatni „az elvi kérdéseket, arra összpontosítva, hogy milyen különböző nézőpontból lehet ezeket a kérdéseket szemlélni” – mondta Riccardo Battocchio, a szinódus egyik titkára szeptember 16-án. Ezt követően a jelenlévők kérdéseket tehetnek fel. A sajtóközlemény szerint a fórumok a közgyűlés minden résztvevőjének (tagok, különleges vendégek, testvéri küldöttek, szakértők) szólnak. A Szentszéki Sajtóirodához akkreditált újságírók is meghívást kapnak, a nyilvánosság tagjai pedig a rendelkezésre álló helyek függvényében vehetnek részt. Aki részt kíván venni, annak regisztrációra lesz szüksége, a regisztráció módjára vonatkozó részleteket egy későbbi időpontban teszik közzé. Ez a négy fórum, mondta Battocchio, „további gondolatokat kíván nyújtani … azoknak, akik részt vesznek a második ülésszakon… de más, a szinódus témái iránt érdeklődőknek is”.

Az Instrumentum Laboris több szakaszához kapcsolódó témákkal fognak foglalkozni – folytatta. – A fórumok előadóit még nem hozták nyilvánosságra. A szinódus októberi közgyűlésével lezárul az egyház szinódusi folyamatának megkülönböztető szakasza, amelyet Ferenc pápa 2021-ben nyitott meg. A harmadik szakasza „Isten népének konzultációja” és „a lelkipásztorok megkülönböztetése” után – a szervezők szerint „a megvalósítás” lesz. A július 9-én közzétett Instrumentum Laboris a szinódus egyes céljainak megvalósítására összpontosított, miközben a 2023. októberi összejövetel néhány égetőbb témáját, mint például a női diakónusok, a papi cölibátus és az LMBTQ-közösségek felvállalása, félretette. Ezeket a vitatottabb témákat és más témákat a tavaly év végétől kezdve megalakult 15 tanulmányi csoport hatáskörébe utalták. A 2024-es irányadó dokumentum ehelyett konkrét javaslatokat tett a meghallgató és kísérő szolgálat bevezetésére, a laikusok nagyobb mértékű bevonására a plébániai gazdaságba és pénzügyekbe, valamint a nagyobb hatalommal felruházandó plébániai tanácsok [egyháztanácsok] létrehozására. „Kézzelfogható változások nélkül a szinódusi egyház víziója nem lesz hiteles” – fogalmazott az Instrumentum Laboris, vagyis a „munkaeszköz”. A 15 tanulmányi csoport 2025 júniusáig ülésezik, de az októberi második ülésszak kezdetén beszámolnak az elért eredményekről.

Forrás és fotó: Catholic News Agency

Fordította Bodó Márta