Az önnevelés által válunk felelős férfivá – Schönstatti fiútábor Ruszkabányán

0
188
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

Schönstatti fiútábort szerveztek augusztus 19–24 között Ruszkabányán a Kolping házban, amelyen egy csoport fiatal vett részt. A tábor programjában szerepelt szentmise, beszélgetések különböző témákról, játékok, biciklizés, patakban fürdés, hegymászás, tábortűz.

A tábor második napján a fiúk hosszú túrán vettek részt, mintegy erőpróbaként. Kint aludtak a Ruszka csúcson, kora reggel megcsodálták a napfelkeltét és Csermák Péter Schönstatt-atya szentmisét mutatott be ott fenn a csúcson. Csermák Péter Budapestről érkezett és ő vezette a programokat. A tábor ideje alatt különböző témákról beszélgettek, mint például Schönstattról, a fiúmozgalomról és a szeretetnyelvekről. Alkalom volt arra is, hogy a résztvevők szeretetszövetséget kössenek a Szűzanyával, amit ketten meg is tettek. A továbbiakban néhány résztvevő véleménye, vallomása olvasható.

„Nagyon jó volt a tábor, sok szép emlékkel térek haza. Lelkileg közelebb kerültem Istenhez, Jézushoz, Máriához. Minden szentmisén találkoztam Jézussal. Számomra a legnagyobb élmény a hegycsúcson való alvás volt. Rájöttem, hogy strapabíró vagyok. Ugyanakkor nagyon hálás vagyok a pólóért, amit kaptunk és a sok-sok humorért.”

„Számomra a tábor olyan volt, mint egy kapu, egy új kezdet, mert fiúmozgalom alakul. Nagyon sok mindent átéltünk. Megtanultuk, hogy ne adjuk föl, főleg akkor ne, amikor úgy érezzük, hogy nem bírjuk már tovább. Én személyesen megtanultam, hogyan lehet Istennel másként is és jobban kapcsolatban lenni. Nagyon jók voltak a programok és a szervezés, a szentségimádás, túra, biciklizés, jövőtervezés, játékok és az utolsó esti program a tábortűznél. Köszönjük a lehetőséget.”

„A tábort úgy éltem meg, mint egy nagy kezdetet. Már rég vártam egy ilyen táborra és nagyon örülök, hogy tovább terveztük a fiúmozgalmat. Nagy élmény volt számomra napfelkeltekor a szentmise, a különböző témákról való beszélgetések, a birkózás. Örülök, hogy megköthettem a szeretetszövetséget és nagyon sok mindent tanultam, főleg felállni a nehéz pillanatokban.”

„Szerintem a tábor egy túlélő túra volt. Új földet ismerhettem meg. Nagyon jók voltak a programok és nagyon örültem a párkapcsolatról szóló témának. Megtanultam, hogyan tudok egy kapcsolatban jól viselkedni. A szentmisékben pedig érezhető volt a jó Isten jelenléte. Hálásan köszönöm.”

„Olyan volt a tábor, mint egy akciófilm, egy sorozat első része. Jöhet a második. Nagyon sok mindent tanultam Schönstattról és sok jó élményt viszek magammal. A túra által növekedtem, mikor nem akartam továbbmenni. Remélem jövőre hosszabb lesz. Köszönöm, hogy részt vehettem.”

Forrás: a temesvári egyházmegye honlapja