Levéltárosok Lőrinc-napi találkozója Gyergyószentmiklóson

0
1116


Hetedik alkalommal sikerült megrendezni a gyulafehérvári főegyházmegye levéltárosainak kétnapos találkozóját augusztus 9–10 között.

Az első nap, augusztus 9-én a Gyergyószentmiklósi Gyűjtőlevéltárnak otthont adó főesperességen zajlott.
A találkozó házigazdája Dávid György gyergyói főesperes-plébános volt, aki a csapat jóllétéről példásan gondoskodott.
Az éves munkabeszámolókat tartalmazó gyűlést megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Gergely a gyulafehérvári főegyházmegye érseke, valamint virtuálisan Hurgoi János irodaigazgató, levéltár őre, kanonok is.

A levéltárosok beszámolóiból megtudtuk, hogy a levéltárosi munka nagyon összetett feladat. A már begyűjtött levéltári anyag rendezés előtt minden esetben egy úgynevezett preventív konzerváláson kell hogy átessen, ezek után kerül sor a tematikus rendezésre. Mindezen folyamatok után lehet csak a kutatók szolgálatára bocsájtani a rendezett iratokat. Emellett a levéltárak lehetőséget biztosítanak levéltárpedagógiai és múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is. Ez nagyon fontos részét képezi a levéltárosok munkájának, ugyanis az egyházi tárgyak, emlékek bemutatásával, megismertetésével közelebb lehet hozni az iskoláskorú gyerekeket nemcsak a történelmi emlékekhez, hanem az egyházhoz is.

A délutáni órákban a levéltárosok ellátogattak a Tarisznyás Márton Múzeumba, itt megtekintették a múzeum három jelenlegi kiállítását: 1. Benczúr Gyula emlékkiállítás, 2. Ásványok, kőzetek, bányavirágok és 3. Fölemelt fővel. Trianoni férfiak Gyergyóból. Ezt követően ellátogattak a gyergyószentmiklósi örmény plébániára és templomba, ahol Gál Hunor örmény katolikus plébános fogadta a csapatot.

A következő nap, augusztus 10., szakmai kirándulással telt. A levéltárosok és családtagjaik meglátogatták a Csobot-hegyen lévő Szent Anna-kápolnákat, ahol a szakemberek védőszentjének, Szent Lőrinc diakónusnak az emléknapján Küsmődi Attila szamosújvári plébános szentmisét mutatott be Dávid György gyergyói főesperessel és Fülöp Zsombor gyergyószentmiklósi segédlelkésszel.

A kétnapos program Gyergyószárhegyen zárult. A résztvevők megtekintették a 17. században alapított ferences kolostort és templomot, valamint a környék legtöbb gótikus építészeti elemét őrző plébániatemplomot. A bemutatókat Julianus testvér és Nagy László plébános tartották. A ferences templomban a levéltárosok védőszentjük egyik ritka ábrázolását is megtekinthették.

A tartalmas együttlét gazdag emlékeivel és a jövőbeli találkozás reményével búcsúztak el egymástól a résztvevők.

Pál Péter

Fotó: Róth András Lajos