A Hargita hegy-völgyein át Csíksomlyóra

21. Ferences Ifjúsági Zarándoklat

0
692

„Szeretettől megsebezve” jelmondattal szervezték meg július 28. és augusztus 2. között a 21. Ferences Ifjúsági Zarándoklatot az erdélyi ferencesek. A zarándoklaton több mint 90 fiatal vett részt, akik Marosfőről indulva a Hargita hegyvonulatain zarándokolva érkeztek Csíksomlyóra.

A Ferences Ifjúsági Zarándoklat, vagyis a FerIZa immár több mint két évtizede fiatalok sokaságát szólítja meg. A zarándoklatot olaszországi mintára szervezték meg az erdélyi ferences szerzetesek. A FerIZa a ferences rend egyik legnagyobb eseményéhez, az Angyalos Boldogasszony ünnepéhez, a Porciunkula-búcsúhoz kapcsolódik. A 16 és 35 év közötti fiatalok évente erre az alkalomra zarándokolnak a hegyeken Csíksomlyóra. Így volt ez idén is. Az idei zarándoklat témáját Assisi Szent Ferenc stigmatizációjának, azaz megsebzettségének 800. évfordulója adta.

– Az, hogy Assisi Szent Ferenc 800 évvel ezelőtt Alverna hegyén megkapta azokat a sebeket, amelyeket a Megfeszített viselt, az egyfajta válasz volt Isten részéről Szent Ferencnek arra az imádságára, amelyben azt kérte, megtapasztalhassa azt a szeretetet, amivel Isten szeret bennünket. A stigmatizáció évfordulója jó alkalom arra, hogy ránézzünk a saját életünkre, sebeinkre és a másoknak okozott sebekre. Minden ember különböző módon, de sokféle sebet visel, amelyeket az élet viszontagságai között szerzett. Az idei FerIZán kicsit arra próbáltunk figyelni, hogy ezeket a sebeket ne csak elviseljük, hanem felismerve, meglátva próbáljuk olyan módon viselni, ahogy Assisi Szent Ferenc is viselte a stigmáit. Tehát a sebeket ne csak csapásként éljük meg, hanem próbáljuk észrevenni a szeretetnek azokat a megnyilvánulásait, amelyek gyógyíthatnak, segíthetnek esetleg abban, hogy tanuljunk belőlük – mondta Orbán Szabolcs ferences szerzetes, a zarándoklat ötletgazdája és szervezője.

Az idei zarándoklat több mint 90 résztvevője vasárnap délután Marosfőn a Szociális Testvérek Pax villájában gyülekezett, hétfőn onnan indultak a Hargita hegyvonulatain Csíksomlyóra. A napi elmélkedéseken és csendes időszakokon kívül keresztúti ájtatosságot és ferences rózsafüzért imádkoztak a fiatalok. Esténként, a táborhelyeken szentmiséken vettek részt. Zarándoklat közben népdaléneklések is fokozták a jó hangulatot.

A zarándokok szerdán este érkeztek Csíksomlyóra, ahol a kegytemplomban a megérkezéskor Te Deum-énekléssel, majd szentmisén adtak hálát a zarándoklat kegyelmeiért. Csütörtökön és pénteken többek között elmélkedések, kiscsoportos beszélgetések és közösségi játékok színesítették a programot.

A 21. FerIZa záró szentmiséjét pénteken Urbán Erik ferences tartományfőnök mutatta be a csíksomlyói kegytemplomban.

A résztvevők beszámolóiból:

„Nyolcadjára vettem részt a FerIZán, amely számomra mindig egyfajta újrakezdést jelent, merthogy a hivatásom alakulásában a ferences programok nagy szerepet játszottak. Így a FerIZán való részvétel a forráshoz való visszatérést, újrakezdést, feltöltődést, az Istenhez kapcsolódást, a komfortzónámból való kilépést és a természethez közeledést jelenti.” (Portik Noémi Klarissza nővér, Székelyudvarhely)

„Jó volt kiszakadni a hétköznapokból, a kényelemből, és időt szánni a körülöttem lévőkre. Nagyon jók voltak a zarándoklat közbeni csendes órák, amelyekben saját magammal, a lelkemmel is tudtam találkozni. Ezek után a társaimra is nyitottabb tudtam lenni, meg ezáltal a jó Istenhez is közelebb tudtam kerülni. A Szeretettől megsebezve téma felszínre hozta a lelki sebeimet, de a FerIZán hallott elmélkedések láncszemekként egymásba kapcsolódva választ, gyógyírt adtak egy-egy kérdésemre, sebemre.” (Névtelen)

„Először vettem részt a FerIZán, egy kis elvárással érkeztem. Reméltem, hogy jó lesz, de végül sokkal jobb lett, mint, amit vártam. Nagyon tetszett, hogy sokat gyalogoltunk a természetben. Öt-hat óra környékén még mindig azt éreztem, hogy nem vagyok nagyon fáradt, és mindig arra gondoltam, annál jobb, minél később érünk oda az aznapi tábor helyszínére. Szerencsére bőven volt idő szemlélődni, imádkozni, Istenre figyelni, csendben lenni és beszélgetni a természetben. Jó volt megtapasztalni Istent akár egymás mosolyában is.” (Szatmári Vazul Csaba, Szászrégen)

„Számomra felszabadulást, lazítást jelentett a FerIZa. Jól éreztem magam, mert sok új embert ismertem meg, közelebb kerülhettem Istenhez. Második alkalommal vettem részt a zarándoklaton – most is, mint akárcsak tavaly –, úgy érzem, jobb emberként megyek haza.”  (Jonica Hunor, Kolozsvár)

 

A jó Isten után hálás köszönet az egyéni adományozóknak, az erdélyi ferences rendtartománynak, a csíksomlyói ferences kolostornak, Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak, amelyeknek támogatása lehetővé tette a program megvalósulását.

Bíró István ferences sajtóreferens

Fotó: Pantea Tibor OFM