Fesztiválozás keresztény szemmel – kivinni Istent a templom falain kívülre

0
238
Csiszér László koncert. Fotók: FeltöltŐ

Egy egyházkritikus csapat tagjából hogyan lehet Isten szolgálójává válni? Egy Istenre mutató fesztiválsátor és a benne önkénteskedők szerető odafordulása is olyan impulzus lehet egy kereső ember számára, hogy akár egy világi fesztivál közben is elindul az élete átformálódása. A nyárral és a vakációval együtt kezdetét vette a fesztiválszezon. Keresztény és világi fesztiválok háza táján is szétnéztünk, hogy programokat, lehetőségeket villantsunk fel a nyárra. Ugyanakkor arra is kértük szerzőinket, hogy reflektáljanak arra, szerintük keresztényként hogyan lehet fesztiválozni. A FeltöltŐ fesztivál főszervezőjének írását olvashatják.

Fesztiválozni jó! A zene felpezsdít, feltölt, gyógyít. Ahhoz, hogy egy dalból sláger legyen, sok feltételnek kell teljesülnie. Szükség van jó zenészekre, egy jó hangmérnökre, erőforrásokra. Minden hangszernek megvan a saját szerepe, minden hangnak a helyén kell lennie. A megfelelő pillanatban kell megszólalnia a gitárnak, a dobnak, a kísérő hangszereknek, az énekeseknek. Ugyanígy van az élet zenéjében is. Ha Isten zenekarában játsszunk, akkor szívünket rá kell hangolnunk. Helye van a dalban a fesztiváloknak, a kikapcsolódásnak.

A FeltöltŐ fesztivált azért hívtuk életre néhány évvel ezelőtt, mert azt éreztük, hogy a jó Isten dallamait nem csak a templom falain belül kell meghallanunk. A város összes felekezetének az összefogásával, a Szent István-plébániáról indulva megvalósult egy olyan csoda, ami ma már ezrekkel hallatja meg ezeket a hangokat. Nem zárhatjuk be Istent a templomba az életünkben csupán a vasárnapi egyórás szentmisére vagy istentiszteletre szorítva őt. A keresztény értékrend, a hit sokkal többről szól ennél. Többünkben megfogalmazódott, hogy ezek mentén létrejöjjön egy olyan esemény, ami „kiviszi Istent a templom falain kívülre is”, és hidakat épít az emberek, felekezetek között. A zenén keresztül mai nyelven, mai embereknek akartunk létrehozni egy trendi fesztivált, ahol megtapasztalhatjuk, hogy a kereszténység nem egy elavult, betokosodott szokásrend, hanem élő, Istenbe vetett hit. Éreztük, hogy szükség van valamire, ami építi a közösségeinket és kimozdít a szürkeségből.

A FeltöltŐ fesztivál sokkal többről szól, mint egy fesztivál, mint egy hétvégi élmény. A pillanatnyi örömök helyett olyan maradandó élményeket kapunk, amik akár életeket fordítanak meg. Hallottatok már olyat, hogy egy világi fesztiválon megváltozott valakinek az élete? Én olyat igen, hogy elcsúszott, de azt, hogy megérintette a jó Isten, kevésbé. Persze, a Teremtőnk a legextrémebb helyzeteket is ki tudja használni arra, hogy felé fordítsuk a tekintetünket, de egy olyan helyen, ami csak róla szól, nagyobb az esélye annak, hogy vele találkozunk. Soha nem gondoltam volna, hogy a keresztény vonalat erősíteni kell vagy egyáltalán ezzel tudatosan kell foglalkoznom. Ma már egy olyan világban, ahol gyakran szembesülünk a szétválás és megosztottság kihívásaival, a keresztény szemlélet által hozott közösségi értékek és támogatás még fontosabbá válnak. A FeltöltŐ Keresztény Zenefesztivál ebben a kontextusban olyan platformot teremt, ahol az emberek együtt ünnepelhetik hitüket és értékeiket. Létfontosságú a pozitív változások előmozdításához. Olyan közösségi hidakat teremt, amelyek összekötik az embereket, függetlenül vallási vagy kulturális hátterüktől. És a mai világban, ahol a szétválasztás veszélye fenyeget, ezek a hidak még értékesebbek.

Az élet minden területén oda kell figyelnünk arra, hogy ne tegyünk különbséget a „vallásos vonal” és más dolgok között. Ebből kifolyólag a FeltöltŐn épphogy nem a keresztény, vallásos vonal mellett zajlanak az előadások, a kísérő rendezvények, hanem javában benne vannak. Pont ez a FeltöltŐ lényege. Olyan kapaszkodókat, hitben megerősítő tevékenységeket szeretnénk adni, ahol nem válik külön a motoros a motorjától, a focista a labdájától, az előadó a hitvilágától, hanem keresztény értékrend szerint erősebbé válik. Olyan világot élünk, amikor nem várhatunk el mindent – mint egy jó tündértől – a papoktól és lelkészektől. Az egyházban mindenkinek megvan a saját szerepe, ahogy már említettem, mint egy zenekarban is.

Az egyház élete hasonlítható egy zenekar működéséhez, ahol minden tagnak megvan a saját hangszere, és mindenkinek meg kell találnia a helyét és szerepét a közös muzsikálásban. A mai világban, ahol az egyházi közösségek sokszor küzdenek a tagok aktivitásának hiányával, különösen fontos, hogy minden hívő felismerje saját szerepét és felelősségét. Kezünkbe kell tudni venni a saját hangszerünket és el kell kezdeni játszani rajta.

Nem várhatjuk el, hogy a papok és lelkészek mindent megoldjanak helyettünk. Ők ugyan vezetők és útmutatók, de az egyház valódi ereje a közösség tagjaiban rejlik. Minden hívőnek saját „hangszerét” – legyen az a segítő kéz, szervezőképesség, énektudás vagy bármilyen más tehetség – kell használatba vennie, hogy hozzájáruljon a közösség életéhez. Az egyházi közösségekben mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy aktívan részt vegyen és saját képességeivel gazdagítsa a közösséget.

Meg kell tudnunk szólaltatni ezeket. Minél több közösségi eseményen kell részt vennünk, minél több eseményt kell szerveznünk, hogy a templomaink ismét megteljenek.

Ha ma közvélemény-kutatást tartanánk arról, hogy trendi-e kereszténynek lenni, az eredmények valószínűleg vegyesek lennének. Sokan úgy gondolják, hogy a kereszténység és az egyházak betokosodott intézmények, amelyek már nem képesek lépést tartani a modern kor elvárásaival. Azonban ez a kép torzított lehet, és nem feltétlenül tükrözi a valóságot. Valójában számos keresztény közösség és esemény bizonyítja, hogy a kereszténység képes megújulni és releváns maradni a mai világban. A mai egyházak sokszínűek és dinamikusak, és számos formában igyekeznek megszólítani a fiatalabb generációkat. A keresztény fesztiválok és események különösen fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban. Ezek az alkalmak nemcsak a közösségépítést szolgálják, hanem lehetőséget teremtenek arra is, hogy az emberek újra felfedezzék a hitük örömét és mélységét. Kereszténynek lenni azt jelenti, hogy az életünk középpontjában egy olyan hit áll, amely örömöt és reményt hoz a mindennapokba. A keresztény fesztiválok és események felfrissítik a résztvevők hitét és lelkesedését, és újra emlékeztetnek arra, hogy az élet teljessége nem a külsőségekben, hanem a belső meggyőződésben rejlik. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy a résztvevők megtapasztalják az igazi közösséget és az életörömöt, amely a hitből fakad.

A közösségi események szervezése és az azokon való részvétel kulcsfontosságú az egyház életében. Ezek az alkalmak nem csupán a hit megélésére adnak lehetőséget, hanem a közösségi kapcsolatok erősítésére is. A templomok újra megtelhetnek, ha minden hívő aktívan részt vesz a szervezésben és a részvételben. Az ilyen események – legyen szó bibliaórákról, közös imádságokról, jótékonysági rendezvényekről vagy kulturális programokról – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyház élő és pezsgő közösséggé váljon.

Az egyházi közösségek életében fontos, hogy minden tag érezze, hogy számít és fontos. Az aktív részvétel és a közös munka nemcsak az egyház épülését szolgálja, hanem személyes fejlődést is hoz. A közösségi eseményeken való részvétel erősíti a hitet, és lehetőséget ad arra, hogy mélyebb kapcsolatokat építsünk ki egymással és Istennel.

Ma sok minden múlik a kapcsolatokon.

Egy barátom mesélte, hogy a fia, Attila, egy amerikai egyetemen kezdett el tanulni, és hogy mennyire féltették, hiszen nehéz helyzetekbe került egyedül a nagyvilágban, barátok nélkül. Aztán egy nap felhívta a szüleit, hogy a barátaival megy egy programra. Rögtön meg is kérdezték, hogy hol és hogyan sikerült ilyen gyorsan kapcsolatokat szereznie. A válasz a templom volt. Mi lett volna Attilával, ha nem itt keres magának barátokat? Elcsúszhatott volna az élete?

Attila története jól példázza, hogy milyen fontos szerepet játszhat a templom és az egyházi közösség az emberek életében. Egy idegen országban, távol a családtól és a barátoktól, az egyházi közösség stabil támaszt nyújthat, segítve az embereket abban, hogy megtalálják helyüket és barátokat szerezzenek.

Ugyanez érvényes a fesztiválokra is. A keresztény fesztiválokra is különböző emberek járnak, de egy dolog közös bennük: a hit. Ha olyan értékrendű emberekkel találkozunk, akik hasonlóan gondolkodnak, lehetünk bármennyire is különbözőek, egy dolog egészen biztos: van már egy nagyon jó kapcsolódási pontunk. Az ilyen találkozások során olyan barátságok és kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyek erősítik a közösséget és az egyházat.

Míg a világi fesztiválok is nagyszerű lehetőségeket kínálnak a kikapcsolódásra és szórakozásra, a keresztény fesztiválok különleges értéket képviselnek azok számára, akik a hitüket is meg szeretnék élni a közösségi élmények során.

Fesztiválozzunk, és játsszuk együtt az élet zenéjét a jó Isten színpadán!

Kántor Boglárka, a FeltöltŐ főszervezője

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/27-es számában a Fókusz-összeállítás részeként (Összeállította: Szász István Szilárd).