Ünneplő énekkarok – hálaadás a Boldog Özséb-plébánián

0
634

Hálaadó szentmisével, majd hangversennyel ünnepelte fennállása 25., illetve 15. évfordulóját a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templom felnőtt- és gyermekkórusa június 16-án, vasárnap délelőtt. A szentmise főcelebránsa Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke, a Boldog Özséb-plébániatemplom egykori plébánosa volt.

A felnőttkórus 1999-ben alakult meg a Ferenczi paptestvérek, Árpád és István vezetésével, egy évvel azután, hogy létrejött a 2. számú plébánia. 2001-ben a kórus felvette a Boldog Özséb nevet. 2004. augusztus 1-jén id. Kertész Tibor kántor vette át a kórus irányítását, majd 2005. szeptember 1-jén Gergely Gábor zenetanár, kántor lett a karnagy. 2008-ban támogatóknak köszönhetően kórusruhákat kapott az énekkar. A 25 esztendő alatt az egyházi énekkar rendszeresen jelen volt a felső-háromszéki római katolikus és református templomi kórusok, illetve a Maassluis Nyugdíjasklub által szervezett kórustalálkozókon, ezenkívül felléptek Karcfalván, Gelencén, Búzásbesenyőn, Segesváron, Székelykeresztú­ron, Székelyudvarhelyen, Gyimes­középlokon, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Csíksomlyón, Csíkszentkirályban, Szentegyházán, Gyöngyösön, Imecsfalván, Kézdimartonoson és Gyulafehérváron. Az egyházi ünnepek liturgiáin rendszeresen szolgálnak, valamint fellépnek karácsonyi és évadzáró hangversenyeken. A jelenlegi kórus magját a mai napig azok képezik, akik az induláskor is ott voltak, de az évek során az énekkar új tagokkal is bővült, többen elhunytak. A felnőttkórusban jelenleg harmincegyen énekelnek.

2009-ben fennállásának ezredik évét ünnepelte a gyulafehérvári egyházmegye, arra az eseményre a Boldog Özséb-énekkart is meghívták, és a felnőttkórussal négy fiatal is jelen volt Gyulafehérváron. Akkor született a gyermekkórus megalakításának ötlete; olyan év is volt, amikor húsz tagja volt. A kórusba az elsőáldozók soraiból toboroznak új tagokat, de máshonnan is szívesen fogadnak énekelni vágyókat. A templomi kórusok találkozóin és számos kiszálláson kívül számukra kórustáborokat szerveztek, előbb a Katrosában, később a Gorgánban.

Vasárnap a püspöki szentmisét a kórustagokért ajánlották fel, és az elhunyt kórustagokról is megemlékeztek. A szentmisét követően a negyvenöt perces hangversenyen először a gyermekkórus lépett fel öt művel a vadonatúj, logóval ellátott kórusruhában, majd a felnőttkórus előadása következett. Többek között olyan művek is elhangzottak, amelyeket a Ferenczi paptestvérek idejében tanultak meg. Ezúttal kivételesen az énekkarok nem a karzaton, hanem a szentélyben sorakoztak fel, hogy a hívek is láthassák őket.

Iochom István / Háromszék