Új zarándokútvonalat hoztak létre a Balaton-felvidéken

0
614
Bakonybél

Via Calvariának nevezték el az új észak-dunántúli zarándokútvonalat, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesület mutatott be. A Via Calvaria a Bakonyban és a Balaton-felvidéken halad át, az útrakelők pedig a tizennégy, többségében német gyökerű település Kálvária-építményeit kereshetik fel.

 

Az elmúlt közel háromszáz évben emelt kálváriák kiemelkedő kulturális, természeti és épített örökséget képviselnek, amelyeket mindenképp érdemes felkeresni; az új túraútvonal ezeket köti össze. Az útvonal alkalmas az úgynevezett slow turizmusra, az elcsendesedésre, és a befelé fordulásra, imára. A zarándokútvonal nem véletlenül kapta a Csendhegyek útja elnevezést. Fontos sajátossága a Via Calvariának, hogy az egyes szakaszait úgy alakították ki, olyan helyeken halad át, hogy ne lehessen autóval végigjárni. A cél kifejezetten az, hogy gyalog, biciklivel vagy akár lóháton, de mindenképpen olyan eszközzel járják végig az adott útvonalat, amely segíti az elcsendesedést.

Az útvonalak megtervezése Futó János, a Zirci Természettudományi Múzeum egykori igazgatójának és geológusnak a nevéhez kötődik. A szakértő külön figyelmet szentelt arra, hogy az ne érintse a Kéktúrát, illetve a Jakab-utat és Mária-utat csak néhol keresztezze. Tehát egy, a már meglévőktől teljesen független, új útvonalat hozott létre, amely a különleges természeti jelenségeket érinti. Az útvonal a Bakony legszebb tájait, településeit és Kálváriáit kötik össze.

A Via Calvariának öt szakasza van, az első Bakonybélből tart Zircre, a második Zircről Jásdra, a harmadik Magyarpolányból Városlődre, a negyedik Gyulafirátótról Olaszfaluba, az ötödik pedig Szentjakabfától Barnagra. (A Via Calvaria honlapján hangsúlyozzák, hogy az egyes útvonalak folyamatosan bővülnek, illetve módosulhatnak is.) A teljes túraútvonal-szakaszokat idén ősszel fogják kijelölni. A túrázók és zarándokok az egyes kálváriáknál kihelyezett QR-kódok segítségével ismerhetik meg az adott szakrális építményeket és azok környezetét.

Információ és fotók: viacalvaria.hu, lelepo.hu

MEGOSZTÁS