A mi szigetünk

0
710
Fotó: Varga Márk

Lassan egy hete ért véget Máramarosszigeten az első alkalommal, hagyományteremtő céllal megszervezett magyar napok rendezvénysorozat. Mivel a dolgok természete olyan, hogy az első alkalmak egyben arra is rámutatnak, van-e érdeklődés valami iránt, illetve tapasztalatszerzésre, a későbbiekre való felkészülésként is szolgálnak, megkerestük az egyik főszervezőt, Orosz Krisztofer Leventét, aki a máramarosszigeti RMDSZ-szervezet elnöke, hogy értékelje röviden portálunk számára a rendezvényt.

Szervezőként hogyan értékeled az első magyar napokat?

Mindenképp pozitívan értékelem. És ebben segít persze a sok pozitív visszajelzés is. Ez az, ami kedvet ad továbbra is mindenhez. Sikerült elérni azt, amit akartunk, összerázni a magyarokat Szigeten, erősíteni az összetartozás érzését és a szülőföldön való megmaradás akaratát. Nem volt bakimentes az esemény, de mégis nagyon jól sikerült. Főleg azért, mert sikerült megszólítani az embereket.

Ha ugyan el lehet vonatkoztatni, akkor: magánemberként mi tetszett neked a legjobban?

Magánemberként sikerült kicsit átélnem azt az érzést, amit máskor egy nagyvárosi fesztiválon.

Visszajelzések alapján mi volt, ami a leginkább megmozgatta a szigetieket?

Minden esemény látogatott volt. Szép számban jöttek el az emberek, de leginkább a koncertek vonzották őket.

Mi volt, ami szerinted tanulságként átvihető a következő évekre – amire esetleg másképp kell odafigyelni, amire azt mondod, hogy lehetett volna jobb is, és jövőre ezért így és így lesz jobb pl.?

Kicsit amin igazítani kéne, az a programok kezdési időpontja. De azt hiszem, ez a legkevesebb. És ami még igazán sikeres volt a fent említetten túl, az a helyiek által kínált programok, mint amilyen a festménykiállítás is volt. Egy helyi fiatal pályakezdő, Pauliuc Melissa kiállítása komoly érdeklődést váltott ki. Úgy érzékeljük, hogy a helyi emberek, helyi vonatkozású programok még inkább vonzó hatással vannak a közönségre, ezért jövőre erre nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni mindenképpen. Jól is esett, amikor a magyar napok végén nem egy ember szólított meg, mondván, hogy jövőre ő is bekapcsolódna. Ennek nagyon örülök, mert ez volt a cél, erős közösséggé kovácsolódni. Úgy látom, az emberek, ha látják, hogy törődnek velük, nagyon hálásak tudnak lenni, és ezt kifejezésre is juttatják.

Fotó: Varga Márk

Zárszóként: hogyan értékeled összben a rendezvényt?

Az első Máramarosszigeti Magyar Napok után nyugodt lélekkel mondhatjuk el, hogy sikeres rendezvényt zártunk. A cél az, hogy jövőre még sikeresebb legyen. Ha ezt a munkát szolgálatként fogjuk fel (és én annak fogom fel), akkor semmi ok az aggodalomra, hogy jövőre ez ne sikerülne.

Máramaros megye és vidéke erőteljes szórványnak számít: a legfrissebb hivatalos népszámlálási adatok szerint a megye lakosságának 5,7 százaléka (21 153 személy) vallotta magát magyarnak, Máramarosszigeten pedig a 32 793 fős népesség 8,4 százaléka, azaz 2771 személy.