Francisco Herrera: Szent Bonaventura belép a ferences rendbe

0
544
Francisco Herrera: Szent Bonaventura belép a ferences rendbe (részlet)

Francisco Herrera 1576-ban született Sevillában. Festészetre Francisco Pacheco tanította, viszont Francisco már fiatalkorában eltávolodott a hagyományos spanyol festészeti irányzatoktól, és az úttörő Velázquez nyomdokait kezdte követni. Herrera kiváló bronzmunkás hírében állt, és ügyesen metszett érmeket, viszont pénzhamisítás vádja miatt menekülnie kellett, és a jezsuita kollégiumban húzta meg magát. Itt festette meg Szent Hermenegild diadalát, amelynek hatására megkegyelmeztek a festőnek. Híresebb munkái jórészt vallási témát jelenítenek meg. Miután szülővárosában számos megbízást teljesített, Madridba költözve nagy hírnévre tett szert. Az érseki palotában négy nagy vászon található, amelyek közül az egyik – Mózes sziklát üt – drámai tulajdonságairól és merész technikájáról híres. Több freskót is készített, amelyek nagy része sajnálatos módon megsemmisült. Az alábbiakban egy olyan fennmaradt olajfestményét szeretnénk bemutatni, amely méltán reprezentálja alkotói stílusát.

A többalakos kompozíció azt a jelenetet mutatja be, amikor az általunk egyháztanítóként ismert Bonaventura kéri a ferences rendbe való felvételét. A hagyomány szerint Bonaventurát gyerekkorában maga Szent Ferenc gyógyította meg egy súlyos betegségből. Anyja pedig ennek hatására megfogadta, hogy szerzetesi pályára küldi gyermekét. A fiatal Bonaventura végül nemcsak hogy betartotta anyja ígéretét, de példás életével és nagy tudásával a rend vezetőjévé is vált.

Francisco Herrera festménye nagy részletességgel ábrázolja a belépés eseményét. A kompozíción több szerzetes között látható Bonaventura, aki elöljárói előtt térdel. Sötét ruhája kiemeli őt a tömegből, amelynek nemsokára részesévé válik. Finom öltözéke ellentétben áll a szerzetesek egyszerű habitusával. A festmény alsó részén egy erőteljes szimbólum látható. Az elöljáró lábai előtt egy korda formája rajzolódik ki, amely összefoglalja a rá váró szerzetesi élet lényegét. A kordán lévő három csomó jelképezi ugyanis a tisztaságot, szegénységet és engedelmességet.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelenik a Vasárnap 2023/29-es számában.