Évértékelő Hargita megyében

0
706

A magyar történelmi egyházak elöljárói és Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára jelenlétében tartott évértékelőt Csíkszeredában Hargita megye Tanácsa.

A találkozón részt vett Kovács Gergely érsek, aki felszólalásában kitartásra biztatta a társadalmat és ezen belül az egyházközségeket is érintő nehézségekkel küszködőket. A változást magunkkal kell kezdeni, hangsúlyozta az érsek, azt is megjegyezve, hogy gyakran tapasztalta: sokan látják a problémákat, megfogalmazzák a nehézségeket, de keveset tesznek a változtatásért, a megoldások keresése érdekében. „Ha valami lassan változik, akkor a jó Isten kegyelme érezhető ebben. Legyen bennünk türelem, tegyük oda magunkat, tegyünk meg mindent a békéért és a változásért, ez jövőnk záloga,” biztatta a jelenlévőket az egyházi elöljáró.

A népszámlálás adatai elkeserítőek, régebb is voltak nehézségek, de ha elődeink feladták volna a küzdelmet a nehézségek idején, akkor most nem lennénk itt, mondta Soltész Miklós államtitkár, aki az elmúlt évek nehézségeit és a jelenlegi kihívásokat is említve új célok kitűzésére, új erővel való kiállásra bátorította a jelenlévőket. „Az a feladatunk, hogy megóvjuk fiataljainkat, bátorítsuk közösségeinket, visszaadjuk az erőt azoknak, akik keresztényként élik mindennapjaikat Nyugat-Európában és számítanak ránk. Összekapaszkodva sokat tehetünk egymásért”, hangsúlyozta az államtitkár azt is ígérve, hogy a magyar kormány továbbra is támogatja a nemzet megmaradását segítő magyar történelmi egyházak közösségeit.

Zonda Erika, Hargita megye Tanácsa Programok és projektek vezérigazgatóságának vezetője elmondta sikeres évet tudhatnak maguk mögött, a nehézségek ellenére is biztosítani tudta az intézmény a szükséges támogatást.

Az évértékelőn Borboly Csaba tanácselnök az intézmény 12 éves munkáját, részletes adatait összefoglalva azt hangsúlyozta: Európát, ebben a nehéz helyzetben csak a keresztény hit mentheti meg, mint ahogy a magyarság is ennek köszönheti évezredes fennmaradását. „Felelősségünk értékeinket gyermekeinknek továbbadni, így jelentős összegekkel támogatjuk az egyházakat, programok szervezését, beruházások kivitelezését, a műemlék épületek megőrzését és idén folytatjuk a közös munkát. A hitből fakadó remény és szeretet mindig átsegít a nehézségeken, a szórványban lévő közösségeket is együttműködésre hívják – emelte ki a megyei tanács elnöke.

A beszámoló szerint Hargita megye Tanácsa 2008 és 2022 között több mint 57 millió lej értékben támogatta az egyházi pályázatokat és műemlékvédelmi projekteket, 4,8 millió lejt az önkormányzatokon keresztül, 5,7 millió lejt a nem klerikális személyzet javadalmazására fordított.

Az évértékelőn felszólalt Kolumbán Vilmos József református és András Benedek unitárius püspökhelyettes is, a rendezvényt a csíksomlyói kegytemplom kórusának előadása tette fennköltebbé. 

Csúcs Mária