A női diakonátus nem oldaná meg nők millióinak a helyzetét az egyházban

1
71

A Hittani Dikasztérium prefektusa, Víctor Manuel Fernández bíboros a szinódus október 21-iki, hétfő délelőtti általános kongregációs ülésén mondott felszólalásában aláhúzta, hogy a pápa számára a női diakonátus kérdése nem érett meg. A szentatya ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a nők egyházban betöltött szerepét illetően, ezért arra kérte a dikasztériumot, hogy további fejlődési lehetőségeket dolgozzon ki, foglalta össze a Vatikáni Rádió magyar szerkesztősége a tudnivalókat. Október 24-én mintegy 100 zsinati tag és résztvevő számára tartott találkozón a bíboros tisztázta, hogy bár a pápa szerint nem érett meg az idő a női diakónusok számára, ,,nem akarja lezárni a kérdést; azt mondja, hogy türelmesen, sietség nélkül tovább lehet tanulmányozni.” Bár az október 24-i találkozó zártkörű volt, a Vatikán másnap közzétette a beszélgetés hangfelvételét, ennek összefoglalóját Cindy Wooden, a Catholic News Service munkatársa készítette el.

A szinódusi résztvevők egyénileg vagy csoportosan október 24-én délután fél ötkor lehetőséget kaptak, hogy elküldjék hozzászólásaikat, javaslataikat, cikkeiket vagy aggodalmaikat az ezzel foglalkozó bizottságnak (melyet Ferenc pápa hozott létre februárban egyes témák teológiai és kánoni elmélyítésére). A női diakonátus kérdésével kapcsolatban a főpásztor leszögezte: a szentatya megerősítette, hogy továbbra is működésben marad a Petrocchi bíboros által vezetett bizottság. A szinódusi tagok pedig elküldhetik a témára vonatkozó észrevételeiket.

Az ún. 5. számú csoportot, amelyet a Hittani Dikasztérium doktrinális szekciójának titkára koordinált, egészségi okokból két másik személy fogja irányítani. Mivel azonban igény mutatkozott rá, hogy Fernández bíboros személyesen jelen legyen, lehetőséget biztosít a találkozásra.

Nők millióinak helyzetét kell javítani az egyházban

Tudjuk, hogy a szentatya jelen pillanatban nem tartja érettnek a női diakonátus kérdését, ezért azt kérte a bizottságtól, hogy ne foglalkozzon ezzel a lehetőséggel. A tanulmányi csoport részleges konklúzióit közzé fogják majd tenni, addig is folytatják a munkát. A pápa ugyanakkor nagyon aggódik a nők egyházban betöltött szerepe miatt, és még a szinódusi felkérés előtt azzal bízta meg a Hittani Dikasztériumot, fedezze föl a fejlődési lehetőségeket anélkül, hogy a pappá szentelésre koncentrálna – magyarázta a bíboros. Hozzátette: a néhány nőt érintő diakonátus nem oldja meg nők millióinak a helyzetét az egyházban. Másfelől pedig még nem tettünk meg bizonyos lépéseket, amelyeket megtehetünk.

Női katekéták a közösségek élén

Példaként említette a hitoktató új szolgálatának létrehozását, amelyről az Istentiszteleti Dikasztérium levelet küldött a püspöki konferenciáknak. Ebben azt a lehetőséget ajánlotta föl, amit Ferenc pápa a Querida Amazonia kezdetű, a szinódus utáni buzdításában mondott a katekéta nőkről, akik támogatják a paphiányban szenvedő közösségeket. Nagyon kevés püspöki konferencia reagált erre. Ezen túlmenően pedig az akolitusi szolgálatot csak igen kis százalékban engedélyezik nők számára, és sokszor a papok nem akarnak nőket ajánlani a püspöknek erre a szolgálatra.

Női akolitus szolgálat

Fernández bíboros szerint a nők pappá szentelésének elhamarkodása nem a legfontosabb válasz a nők szerepének előmozdítására. Anyaggyűjtés céljából azt kérte, hogy küldjenek a dikasztériumnak olyan tanúságtételeket, amelyben nők valóban vezető szerepet töltenek be egy közösség élén vagy fontos irányító pozícióban vannak. Végül pedig főként a szinódus női résztvevőihez fordulva kérte, hogy segítsenek eljuttatni a dikasztériumhoz a különböző javaslatokat, amelyekkel lehetséges utakat dolgozhatnak ki a nők vezető szerepének elősegítésére az egyházban.

Az október 24-i találkozó: különbséget kell tenni a felszentelést igénylő és a felszentelést nem igénylő szerepek között

,,Meggyőződésem, hogy nem várhatunk azzal, hogy lépéseket tegyünk a nők egyházi szerepvállalásának megerősítése érdekében”, de ennek része, hogy különbséget kell tenni a felszentelést igénylő és a felszentelést nem igénylő szerepek között — mondta a bíboros október 24-én mintegy 100 zsinati tagnak és résztvevőnek. Bár az október 24-i találkozó zártkörű volt, a Vatikán másnap közzétette a beszélgetés hangfelvételét.

A 2023-as szinódus első közgyűlése után Ferenc pápa 10 tanulmányi csoportot hozott létre, hogy mélyebben elgondolkodjanak a zsinati folyamat során felmerült legvitatottabb vagy legbonyolultabb kérdésről. A diakonátus megnyitása a nők előtt és döntéshozó szerepük biztosítása az egyházban az egyik ilyen kérdés volt.

Fernández bíboros azonban október 2-án elmondta a szinóduson, hogy Ferenc pápa nem tartja ,,érettnek” a női diakónusok kérdését, ezért tanulmányi csoportja inkább arra összpontosít, hogy miként lehetne kiterjeszteni a nők vezetésének és szolgálatának elismerését az egyházban olyan módon, amely nem igényel felszentelést. Az október 24-i találkozón a bíboros tisztázta, hogy bár a pápa szerint nem érett meg az idő a női diakónusok számára, ,,nem akarja lezárni a kérdést; azt mondja, hogy türelmesen, sietség nélkül tovább lehet tanulmányozni.” Ezért — mondta a bíboros — a Ferenc pápa által 2020-ban a női diakonátus tanulmányozására felállított második bizottságot újraélesztik, és már ki is tűzték az ülés időpontját.

Az említett bizottság és egy korábbi, 2016-ban létrehozott bizottság következtetései szerint ,,a dolgok egyáltalán nem egyértelműek” — mondta a bíboros. ,,Nem tanulmányoztam a jelentéseket, de egy kicsit beléjük pillantottam.”Egyes történészek szerint az Újszövetségben és a korai egyházi írásokban diakónusként leírt nőket felszentelték, míg mások szerint egyszerűen megáldották őket — mondta.

,,Ha valaki felfedezi, hogy az elmúlt évszázadokban voltak nők, akik prédikáltak a misén, és nem voltak felszentelve, az kevesebbet ér?”, kérdezte Fernández bíboros a zsinati tagoktól. Vagy ha bizonyítékok vannak arra, hogy nők gyakoroltak tekintélyt, irányítták a közösségeket, de nem voltak felszentelve, akkor ez vajon elveszi-e a tekintélyüket?

,,Itt érthető, amikor a pápa azt mondja, hogy ne klerikalizáljátok” a laikusokat — mondta a bíboros. ,,Ezért úgy gondoljuk, hogy az elsődleges út az, hogy megvizsgáljuk a nők helyét az egyházban”, miközben továbbra is megvizsgálunk ,,egy másodlagos utat, amely szintén fontos, de nem elsődleges, és ez a diakónia kérdése”.

Fernandez bíboros hangsúlyozta, hogy teológusként és nem a Hittani Dikasztérium prefektusaként beszélt, és azt mondta: ,,Úgy gondolom, hogy a női diakonátusra vonatkozó nemleges indokok ésszerűek, de nem elégségesek. És az igenlés indokai még mindig nem elégségesek ahhoz, hogy válaszoljunk a negatív véleményekre.”

,,A konzervatívok azt fogják mondani: bolond, aki nem értette meg, hogy nem lehet diakonisszákat szentelni, hogy ez ellentétes a dogmával és a hagyománnyal, és így tovább” — mondta a bíboros — ,,a progresszívek pedig azt fogják mondani, hogy nem értem, hogy semmi logikus vagy ésszerű nincs abban, hogy (a nőktől) megtagadják a felszentelést.”

Azonban — mondta — ,,meggyőződésem, hogy nem várhatunk azzal, hogy lépéseket tegyünk a nők egyházi szerepvállalása érdekében”, megkülönböztetve, mi az, amihez felszentelés szükséges, és mi az, amihez nem. ,,Ez ennek a tanulmányi csoportnak az elképzelése.”

Gedő Ágnes, Cindy Wooden

Forrás és fotó: Vatican News, America magazine

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én szeretem a nőket! Épp ezért sajnálom, hogy a többségük megakarja – a trend által kreált – problémájukat oldani. Iránynak irány, de milyen irány? A honnan-t tudjuk, a hová-t még csak nem is sejtjük. Egyszerűen nemcsak szeretem a nőket, de sajnálom is a NŐT! Kedves hölgyek, ne feledjétek, hogy anyává lenni, mi a FÉRFIAK nem tudunk. S ha anyává váltál, akkor nemhogy nincs időd, hanem nem hiányzik semmi. De semmi. És ennyi. Éljen az ANYASÁG, mint női princípiumi.