Katolikus oktatással megbízott egyházmegyei felelősök és teológiai líceumi igazgatók munkatalálkozója

0
212

Ciofliceniben (Bukarest mellett) tartották október 20-22. között a katolikus oktatással megbízott egyházmegyei felelősök és teológiai líceumi igazgatók munkatalálkozója.

A Ciofliceniben zajlott megbeszélésen a római katolikus és görögkatolikus egyház iskolaügyekkel megbízott képviselői karöltve tárgyaltak az oktatási törvényről, az oktatás jelenlegi nehézségeiről, a jövő tanügyi kihívásairól. Ugyanakkor terítékre kerültek olyan kérdések is, amelyek érintik a hitoktatás, a vokacionális teológiai líceumok/tagozatok, a felekezeti (jellegű) tanintézmények jelenét és jövőjét.

A találkozót szentmise nyitotta meg, amelyet Aurel Percă bukaresti érsek celebrált, szentbeszédében reflektálva igazgatók, katekéták hitoktatásban betöltött meghatározó szerepére. Az egybegyűlteket köszöntötte Aurel Percă érsek, Mihaela Zăbavă, az országos felmérő és vizsgáztató központ tanácsosa, Irina Horga főkutató a CNPEE keretében, Ciprian Vasile Olinici vallásügyi államtitkár, valamint Romeo Moșoiu tanügyminisztériumi főtanácsos. A találkozót előadások gazdagították, melyek moderátora Riba Ioan, a Katolikus Püspöki Konferencia tanügyi bizottsági titkára.

A megbeszélések keretében minden résztvevő szót kapott, így — egymás tapasztalataiból tanulva — haladhattak a résztvevők közösen az evangélium hirdetésének útján, előkészítve a következő nemzedékek oktatását, nevelését a keresztény értékek szem előtt tartásával.

A találkozás gyümölcsöző eredményeivel térhettek haza az egyházmegyék képviselői.

Farkas Ervin