Gál Mártont választották a szalvatoriánus rend provinciálisává

0
52
Gál Márton, Franz Tree, Erhard Rauch, Johannes Neubauer. Fotó Robert Sonnleitner / http://www.salvatorianer.at

A szalvatoriánus rend ausztriai és romániai provinciája 2024. október 21-én tartott tartományi káptalant, amelyen a temesvári Gál Mártont választották provinciálissá, aki a hosszú évekig fáradhatatlan elkötelezettséggel és odaadással tevékenykedő Josef Wonischt követi a tisztségben.

Új szerepkörében Gál Mártont aktívan támogatni fogja Franz Tree tartományfőnökként, Erhard Rauch tartományi közgazdászként és Johannes Neubauer tanácsadóként. A döntést ünnepélyes szentmise koronázta meg, amelyen a közösség tagjai megerősítették támogatásukat és imádkoztak az új provinciálisért.

A ma befejeződő, október 20-án kezdődött tartományi káptalan az irgalmas nővérek Laab im Walde-i rendházában zajlik, és értékes lehetőséget kínál az elmélkedésre és a reflexióra. A szalvatoriánusok jelenlegi találkozójukon azért is gyűltek össze az ima és megtérés szellemében, hogy reflektáljanak az elmúlt évekre, és új impulzusokkal gazdagodjanak az előttük álló kihívásokhoz. Az újonnan megválasztott provinciális, Gál Márton első nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy közelíteni kell egymáshoz a rend által képviselt hagyományos értékeket és az egyre inkább szekularizálódó társadalom kihívásait.

A tartományi káptalan megragadta az alkalmat arra is, hogy köszönetet mondjon a távozó provinciálisnak, Josef Wonischnak, akinek odaadó szolgálata és elkötelezettsége maradandó hatást gyakorolt a tartományra. A közösség iránti elkötelezettsége és a kihívásokkal teli időkben végzett vezetői tevékenysége inspiráló tanúságtétel fáradhatatlan szolgálatáról, amelyért nagy köszönet és elismerés illeti.

Gál Márton Temesváron született 1988-ban, Nagyszentmiklóson nőtt fel. Középiskolai tanulmányait a temesvári Gerhardinumban végezte. 2008-ban lett a szalvatoriánus rend jelöltje Kölnben, ezzel egy időben kezdte meg teológiai tanulmányait Bonnban. 2009 és 2010 között a kölni szalvatoriánusoknál volt novícius. Első fogadalmát 2010-ben, örökfogadalmát 2014-ben tette. A budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán végzett teológiai és filozófiai tanulmányokat. 2015-ben a bécsi Szent Mihály-templomban szentelték diakónussá, majd 2016. július 2-án a temesvári Szent György-székesegyházban Martin Roos püspök szentelte pappá. Ezt követően 2016-tól 2020-ig káplánként szolgált Temesváron, és a szalvatoriánus rend hivatáspasztorációjának szentelte magát, továbbá az ottani kollégium pénzügyi adminisztrátorának szerepét is elvállalta. 2018 óta tanácsadóként dolgozik a szalvatoriánusok ausztriai provinciális irodájában. Gál Márton 2024. szeptember 29-től a bécsi Szent Mihály szalvatoriánus egyházközség plébániai kormányzójaként is dolgozik.

Forrás: Szalvatoriánusok Ausztriában és Romániában