A szinódus tagjai negyedik hete üléseznek

0
10
Fotók: Szinódus

Megkezdődött a püspöki szinódus rendes közgyűlésének negyedik hete. Ahogy Mario Grech bíboros a Szentlélek-hívó eucharisztikus ünnepen felidézte, „szinódusi közgyűlésünk útjának utolsó szakaszához érkeztünk, amely egy 2021 októberében kezdődött hosszú út gyümölcseit gyűjti össze”. Ez egy meghatározó hét, amikor arra kérik a híveket, hogy továbbra is imádkozzanak a szinódusi útért.

A szinódusi közgyűlés záró hete október 21-én a Szentlélek-misével kezdődött a Szent Péter-bazilikában, amelyet Mario Grech bíboros vezetett, aki hangsúlyozta, hogy „csak a Szentlélek teszi lehetővé, hogy nyitottak maradjunk Isten újdonságára”.

A résztvevők egy lelki napon vettek részt Timothy Radcliffe vezetésével, aki arra emlékeztette őket, hogy „ha csak azok szabadságával rendelkezünk, akik bíznak Isten gondviselésében, de nem merünk a meggyőződésünkért vitába szállni, akkor felelőtlenek leszünk, és soha nem fogunk növekedni”. Ebben az imádságos légkörben adták át a végleges dokumentum tervezetét.

Egyetemi hallgatók találkoztak a szinódusi vezetőkkel

Mintegy 140, főként észak-amerikai egyetemi hallgató gyűlt össze a VI. Pál teremben október 18-án, pénteken délután, hogy párbeszédet folytasson a szinódus néhány résztvevőjével. Az  Egyetemi hallgatók párbeszédben a szinódusi vezetőkkel címet viselő eseményen a hallgatók egy sor kérdést tettek fel, amelyekre Mario Grech bíboros, a szinódus főtitkára, Jean-Claude Hollerich bíboros, a szinódus főrelátora, Leticia Salazar ODN nővér, a San Bernardino egyházmegye kancellárja és Daniel Flores, a dél-texasi Brownsville egyházmegye püspöke válaszolt.

A beszélgetést a fenti videón nézhetik vissza.

Ferenc pápa fogadta a szinódus résztvevőit

A közgyűlés utolsó hetének kezdete előtt, október 19-én, szombaton Ferenc pápa találkozott a szinodalitásról szóló szinódus néhány képviselőjével. Fogadta Mario Grech és Jean-Claude Hollerich bíborosokat, valamint Riccardo Battocchio és Giacomo Costa különleges titkárokat. Ezután az Apostoli Palotában Ferenc pápa találkozott a szinódus női és világi résztvevőivel. A nők nyíltan megosztották a szinóduson szerzett tapasztalataikat és aggodalmaikat. Ferenc pápa figyelmes és támogató volt.

A zsinattól a szinódusig

A szinódusi közgyűlés után a Gregorián Egyetemen konferenciát tartanak A zsinattól a szinódusig. Egy vallási út megnyitása, 60 évvel a Lumen gentium után (1964–2024) címmel. A szinódus főtitkársága és a Pápai Gregorián Egyetem (Collegium Maximum) közös szervezésében ez a kezdeményezés minden nap különböző előadók és panelek révén a következő témákkal foglalkozik majd: „Egyház, mit mondasz magadról?” (28. nap), „A részegyházakban, a részegyházaktól: az egy, az egyetlen egyház” (29. nap) és „Az egyház és intézményei: reflexió a szinódusra” (30. nap).

A 28. nap reggelén a megnyitó beszédeket Mario Grech bíboros, a szinódus főtitkára és Pino di Luccio atya, a Collegium Maximum elnöke tartja. A konferencia, amelynek célja, hogy a II. vatikáni zsinatnak és ekkleziológiájának a szinódusi recepciós folyamatáról szóló eszmecsere és teológiai vita hatékony „helye” legyen, minden érdeklődő számára nyitott. Jelentkezni október 22-ig kell a www.unigre.it honlapon. További információ: lumengentium60@unigre.it. A program pdf változata ITT érhető el.

A római Alfonzi Akadémia október 28-án, hétfőn kerekasztal-beszélgetést szervezett Mario Boies professzor vezetésével. Az előadók között voltak a püspöki szinódus rendes közgyűlésének második ülésszakán jelen lévő redemptorista misszionáriusok: Joseph William Tobin bíboros és Vimal Tirimanna professzor.

A szinódus egy percben.

Szinódusi hírlevél (Fordította: Szász István Szilárd)