Emlékművet áldottak meg Kézdikővár elődtelepülésének helyén

0
397

Kézdikővártól mintegy kilométernyire, erdő és festői dombok által körülölelt kis völgyben található a Faluhelye. Az elnevezés nem véletlen: a középkorban itt feküdt a település elődje. A helyet vasárnap, október 20-án emlékművel jelölték meg.

A nem mindennapos ünnepségen a falu apraja-nagyja megjelent, a szép számú érdeklődő előtt Varga Rezső kézdikővári római katolikus plébános celebrált szabadtéri szentmisét. A szertartás után a Tódor Előd képzőművész-restaurátor által tervezett, Bartalis Béla kézdiszentléleki kőfaragó által kivitelezett emlékjelet Kelemen Attila, Kézdikővár önkormányzati képviselője, a jelállítás ötletgazdája és Balogh Tibor polgármester leplezte le, majd a plébános adta áldását rá.

Ezt követően Ábri Béla zenetanár hegedűkíséretében Opra Andrea ötödik osztályos tanuló elénekelte a Hazám, hazám áriát, majd a kézdiszentléleki elöljáró szólt a jelenlévőkhöz. „A falu eredetileg a Céklás-patak mellett állott, akkor még Peselnek néven ismerte a világ” – mondotta az elöljáró, aki felelevenítette: a település első írásos említése 1332-ből való, majd kitért arra is, hogy miért kellett új helyet keresniük az ottélőknek. „Erdő és mező egyaránt adott, de ezek mit sem érnek, ha nincs elég víz az embereknek. Azt beszélik a faluban, hogy valószínűleg a víz volt az oka, hogy átköltözött a falu a mai helyére”– mondta Balogh Tibor. Közölte, a régi település helyén egy 12 x 7 méteres, vélhetően a 12. században épült templom alapjait is megtalálták. „Aki ragaszkodik történelméhez, gyökereihez, értékeihez, nem vész el a viharos években. Kézdikővár mai kőkerítései és kőfalai élettel vannak teli, az emberek életének részei, oltalmazzák őket és szépítik az életüket” – mondta az elöljáró.

Fejér László Ödön sze­nátor gondolatait Gábor Balázs irodavezető tolmácsolta, majd Tódor Előd vázolta az emlékjel születését, aminek egyébként a Tengernek csillaga nevet adta. „Szent István királyunk az államalapítás pillanatában felajánlotta a Szűzanyának nemzetségünket, országunkat, így a mi nemzetségünk is Mária tizenkét csillagában van. Ezek a kövek szimbólumok. De ezt a jelképet mi alkotjuk, a tizenkét csillagot mi képezzük, a nemzetség. Ezért ezt az emlékművet tekinthetjük úgy is, hogy mi – nem csak a kőváriak – ajánljuk fel a Szűzanyának és Szent István népének, hogy ezekben a nehéz időkben az ő oltalmuk és palástjuk alatt őrizzük tovább a csillagunkat” – mondotta Tódor Előd.

A beszédeket követően a helyi iskolások mutattak be alkalomhoz illő ünnepi műsort, majd az esemény végén Kelemen Attila köszönetét tolmácsolta, hogy ötletét felpártolták és gyakorlatba ültették. A nemzeti imáink eléneklését követően az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

Bartos Loránd / Háromszék

Fotók: Gábor Balázs és Iochom István / Fejér László Ödön Facebook-oldala

MEGOSZTÁS