Megújul a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet épülete

0
127
Fotók: Gyulafehérvári Papnevelő Intézet

A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet épületének restaurálása és korszerűsítése a Magyar Kormány támogatásával valósul meg. A támogatott projekt célja a Megtestesült Bölcsességről (Seminarium Incarnatæ Sapientiæ) nevezett Gyulafehérvári Papnevelő Intézet épületének restaurálása, felújítása, kiterjesztése és felszerelése.

Az intézmény a többségében magyar híveket számláló négy egyházmegye (Gyulafehérvár, Temesvár, Várad és Szatmár) lelki, szellemi, kulturális és nevelési központja, amely egyben erős nemzeti identitásőrző feladatot is betölt, az egyetlen, amely magyar nyelven képezi a jövő katolikus papjait Erdély, Partium és Bánság számára.

A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet a projekt megvalósulásával építészetileg megújulva, egy korszerűen felszerelt, tantermek, kápolna, irodák, manzárdos kispapi lakások, konferenciaterem és kiszolgáló helyiségek együtteseként a 21. századhoz méltó körülmények között fog működni, magyarságunk megerősítését és megmaradását szolgálva.

A katolikus papneveldének otthont adó műemlék épületegyüttes több szakaszban épült. Az évszázadok során az intézetnek otthont adó ingatlan az elvégzett kiterjesztések és javítások által az adott korokban a lehető legmegfelelőbb működési körülményeknek hivatott megfelelni. A papnevelő intézet sohasem esett át egy teljeskörű, egységesen átgondolt, szakszerű felújításon. Ezáltal az épületegyüttes állaga jelentősen leromlott, sőt, időközben helyenként súlyos statikai problémák is jelentkeztek, fűtésrendszere, víz- és villanyhálózata, felszerelése teljességgel elavult.

Az alábbi elvégzendő beruházások, munkálatok vannak tervbe véve:

  • a műemlék épületegyüttes teljeskörű felújítása, épületstatikai megerősítések, tetőcsere, homlokzati felújítások, a történelmi épületrészek és elemek restaurálása, manzárd létrehozása,
  • megújul az ingatlan teljes infrastruktúrája: az épületgépészet, a külső és a belső hálózatok (hűtés, fűtés, tűzvédelem, vagyonvédelem, víz- és csatornahálózatok, villamossági hálózatok, korszerű világítás, digitális adatforgalom stb.),
  • területrendezés a belső és a külső udvaron (tűzvédelmi, esővízelvezetési és rendezvényszervezési szempontok szerint),
  • a spirituális és a didaktikai terek, a kispapi szállások, a konferencia terem, az adminisztratív és kiszolgáló tevékenységek tereinek különválasztása/elhatárolása – illetve mindezek felszerelése.

A tervek szerint a beruházás három évig fog tartani, a kivitelezési munkálatok 2024. augusztus 5-én kezdődtek el.

A műemlék épületegyüttes halaszthatatlan felújítására, a beruházásra a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően kerülhet sor, csak így sikerülhet hosszú távon megőrizni és felújítani épített történelmi örökségünk.

Közlemény