Szentmise a fatimai Szűz Mária tiszteletére a nagyváradi székesegyházban

0
46

Május 13-a óta minden hónap 13-án a fatimai Mária-jelenés emlékére, Szűz Mária tiszteletére imádkoznak Nagyváradon. Legutóbb október 13-án mondtak rózsafüzért, majd tartottak szentmisét a nagyváradi székesegyházban.

1917. május 13-án egy Cova da Iria („Béke völgye”) nevű helyen, a portugáliai Fatima közelében három pásztorgyermek egy asszonyt pillantottak meg, aki ragyogóbb volt, mint a nap. Az asszony imádságra buzdította a gyerekeket, és arra kérte őket, hogy minden hónap 13-án jöjjenek el Cova da Iriába.

A boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére október 13-án, vasárnap rózsafüzért, majd szentmisét tartottak a nagyváradi székesegyházban, a szentmise főcelebránsa Böcskei László megyés püspök volt.

A főpásztor arról szólt, hogy a Szűzanya nagyon sokszor közvetítőként állt az emberiség és a jóságos Isten között. Isten közel van hozzánk és meghív, hogy megtisztuljunk és megújult lélekkel kövessük ő fiát, Jézus Krisztust. A Szűzanya pedig arra int, hogy merjünk a megtisztulás és megújulás útjára lépni, az ő tiszteletére hajtunk fejet 2024. május 13-a óta, minden hónap 13-án. Most bár lezárjuk a Mária-tisztelet ezen formáját, de jövőre megújult erővel folytatjuk, mert jó a Szűzanya közelségét és biztonságát érezni — mondta Böcskei László megyés püspök, majd hozzátette: ,,napjainkban sok ember keresi az oltalmat, a biztonságot, a békét. Imádkozunk mindazokért, akik háborús övezetben vannak, akik szenvednek, menekülnek vagy kiszolgáltatokká váltak, a betegekért és az árvákért. A Szűzanya oltalma erősítse meg őket!” — zárta gondolatait.

Szabó Ervin, a nagyvárad-olaszi templom plébánosa beszédében a legősibb Mária-imának a történetét elevenítette fel, melyet 250-ben, a keresztényüldözés idején a kopt keresztények írtak le egy karácsonyi liturgia részeként: oltalmad alá futunk, Istennek szent anyja. Ez mind a mai napig fennmaradt, a hívek kitartásának, hitének, a Szűzanya iránti bizalmának és tiszteletének köszönhetően, mondta a plébános, majd hozzátette: nekünk sem kell félnünk a gondoktól, a bajoktól hanem azt vigyük bátran a Szűzanya elé.

Májusban a Nagyboldogasszony-székesegyház, júniusban a Szent Katalin Telepi Római Katolikus Plébánia, júliusban a Neoatekumenális Út közösségei, augusztusban szintén a Nagyboldogasszony-székesegyház, szeptemberben a Szent László-plébánia, októberben az Olaszi Római Katolikus Plébánia vállalta fel a Mária tisztelet közvetítését.

Ezt a formát a 2025-ös jubileumi szent évben is folytatja az egyházmegye.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye