Az örmény katolikus kórusok szakmai napja Marosvásárhelyen

0
163

Örmény zenei szakmai napon vettek részt a Romániai Katolikus Örmények Ordinariátusához tartozó plébániák kórusainak tagjai Marosvásárhelyen, amelyre az október 11-13 között megszervezett Örmény Kultúra Napjai keretében került sor a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület (MÖMKE) szervezésében.

A programot azzal a céllal szervezték, hogy a szamosújvári, gyergyószentmiklósi és marosvásárhelyi kórusok tagjai elmélyült ismereteket szerezzenek az erdélyi örmény zenei hagyományokról és az örmény zenéről, egységesítsék az egyházi énekek előadását Erdély örmény katolikus templomaiban, és új örmény katolikus liturgikus énekeket tanuljanak meg, ezzel is gazdagítva az örmény katolikus egyház liturgiáját.

A program első részében örmény zenetörténeti előadások hangzottak el. Ávéd Éva, a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium zenetanára a város zenei életét ismertette. Ezt követően Bodurián Ágota tanár, a Székelyföldi Filharmónia művészeti titkára és a Székelyudvarhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület vezetője Komitas életét és zenei munkásságát ismertette.

A tudományos előadássorozatot Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános előadása zárta a négy erdélyi örmény katolikus templom – Gyergyószentmiklós, Szépvíz, Erzsébetváros és Szamosújvár – orgonáiról.

A program második felében került sor a közös énektanulásra Molnár Árpád szamosújvári és Bíró Zsolt gyergyószentmiklósi karnagy vezetésével. A zenei nap 17 órakor a volt minorita templomban örmény katolikus szent liturgiával ért véget, amelyet Küsmődi Attila főhelynök, szamosújvári örmény katolikus plébános mutatott be az egyesített kórusok és a gyergyószentmiklósi Vörösköpönyegesek közreműködésével.

Küsmődi Attila főhelynök szentbeszédében kiemelte az örmény katolikus egyház szerepét az örmény identitás megtartásában, hangsúlyozva a Szentszék kifejezett szándékát az örmény katolikus rítus megőrzésére az erdélyi örmény katolikus közösségekben, amely a katolikus egyházat gazdagítja és több száz éve Erdély egyházi életének része.

A Komitas – „az örmény Bartók” című kulturális rendezvényt Komitas (1869-1935) örmény egyházi zeneszerző és etnomuzikológus születésének 155. évfordulója alkalmából szervezte meg a marosvásárhelyi egyesület. A kulturális napok keretében Aram Hacsaturján emlékhangversenyre, zenei témájú városnéző sétára is sor került, és természetesen nem maradhatott el az örmény gasztronómiai est sem, ahol örmény ételkülönlegességeket kóstolhattak a résztvevők.

Marosvásárhelyen premiernek számít, hogy két oktatási intézmény – a Művészeti Főgimnázium és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum – diákjai örmény dalokat énekeltek és adtak elő zenei szakemberek és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia művészeinek vezetésével.

Kép és szöveg: Puskás Attila

MEGOSZTÁS