Amire az egyháznak a legnagyobb szüksége van, az a te imád

0
28

Ferenc pápa 21 új bíborost nevezett ki, ahogyan azt október 6-i bejelentése nyomán hírül adtuk. A konzisztóriumot december 8-án tartják a Vatikánban. Október 12-én a pápa személyes hangvételű levelét is közzétették, amelyet a leendő bíborosoknak október 6-i dátummal írt. A kinevezett bíborosok közt ott van Német László belgrádi érsek is, aki hálával és megilletődötten mondott köszönetet ,,azért a sok szeretetért, ami megtartott és hordozott”.

Ferenc pápa levele az általa újonnan kinevezett bíborosoknak: „Magasra emelt szem, összekulcsolt kéz, mezítláb”

Október 12-én tették közzé azt a spanyol nyelvű, személyes hangvételű levelet, amelyet a szentatya a leendő bíborosoknak október 6-i dátummal küldött. Ebben Francisco Luis Bernárdez argentin költő három kifejezése alapján három magatartás megélésére biztatja a december 8-án bíborosi kinevezést kapó huszonegy személyt. Ferenc pápa levelét a Magyar Kurír alapján, Tőzsér Endre SP fordításában adjuk közre.

Kedves Testvérem! A bíborosi kinevezéssel Róma papságának válsz részévé. Isten hozott! Ez a tagság az egyház egységét és az összes egyháznak a római egyházzal való kapcsolatát fejezi ki. Bátorítlak, hogy bíborosságodban azt a három magatartást éld meg, amellyel egy argentin költő – Francisco Luis Bernárdez – Keresztes Szent Jánost jellemezte, de amely ránk is jól illik: „magasra emelt szem, összekulcsolt kéz, mezítláb”. Magasra emelt szem, mert szolgálatod megköveteli majd, hogy kiszélesítsd látóhatárodat és kitágítsd szívedet, hogy képes légy távolabbra látni és egyetemesebben, nagyobb mértékben szeretni. Lépj be Krisztus tekintetének iskolájába – XVI. Benedek [megfogalmazása] –, mely Krisztusnak a nyitott oldala. Összekulcsolt kéz, mert amire az egyháznak – az evangélium hirdetése mellett – a legnagyobb szüksége van, az a te imád, hogy jól legeltessük Krisztus nyáját. Az imádság, mely a megkülönböztetés közege, hogy segítsen keresni és megtalálni Isten akaratát népünk számára, és követni azt. Mezítláb, megérintve a világ érdes valóságát, a fájdalommal teli világét, mely háborútól, hátrányos megkülönböztetéstől, üldöztetéstől, éhezéstől és a szegénység megannyi formájától szenved, ami nagy együttérzést és irgalmat követel tőled. Köszönöm nagylelkűségedet, és imádkozom érted, hogy a „szolga” – diakónus – cím egyre inkább háttérbe szorítsa az „eminenciás” címet. Imádkozz értem! Jézus áldjon meg és a Szent Szűz kísérjen téged! Kelt Rómában, a Lateráni Szent Jánosnál, 2024. október 6-án. Testvéri szeretettel: Ferenc

Német László érsek, kinevezett bíboros: ,,Nincs püspöki szolgálat a hívek szeretete nélkül”

A nap végén, amikor kicsit megnyugodtam és visszatekintek a mai eseményekre, hálás vagyok mindenekelőtt a nagybecskereki, a belgrádi és a bácskai híveknek azért a sok szeretetért, ami megtartott és hordozott. Nincs püspöki szolgálat a hívek szeretete nélkül, mindezért hálával tartozom. A szentatya nagyon meglepett, nagyon meg vagyok illetődve. Épp próbáltam kipihenni magam egy fárasztó hét után, amikor jöttek az első gratuláló SMS-ek. Nem is értettem, miről van szó, míg vissza nem hallgattam a szentatya bejelentését. Lehet, hogy szégyen, de sírni kezdtem. Ritkán történik meg velem ilyesmi – 50 év alatt talán kétszer. Ez volt a második alkalom. Köszönöm a sok gratulációt, amelyet a világ minden részéről kaptam, barátaimtól, rendtársaimtól és családomtól. Ma délben az ebédnél közösen ünnepeltünk a házban a szinódus tagjaival. Este pedig határon túliak módjára Vízi Elemér, a Germanicum et Hungaricum Kollégium spirituálisa látott vendégül, és egy nagyon szép esténk volt! Mindig szerettem az embereket, és azt hiszem, ez közös bennem és Ferenc pápában. Hiszem, hogy az ő szeretetük, amelyet viszonozni igyekszem, továbbra is megtart. Köszönöm Ferenc pápának a bizalmat, nektek pedig a szeretetet. Imádkozzunk egymásért!