Közös ima, tanácskozás a romániai és a magyar katolikus püspöki konferenciák bukaresti találkozóján

0
80

Együttes ülést tartottak a romániai és a magyar katolikus püspöki konferenciák állandó tanácsai október 10–11-én Bukarestben. Az esemény házigazdája Aurel Percă bukaresti érsek, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) elnökhelyettese volt. Közös közleményüket adjuk közre a romániai és a magyar katolikus püspöki konferenciák bukaresti együttes üléséről.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) részéről részt vett:

  • Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek,
  • Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK elnökhelyettese,
  • Székely János szombathelyi püspök,
  • Tóth Tamás, az MKPK titkára.

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) képviseletében jelen voltak:

  • Aurel Percă bukaresti érsek, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) elnökhelyettese,
  • Böcskei László nagyváradi püspök,
  • Claudiu-Lucian Pop kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök,
  • Francisc Ungureanu, a CER titkára.

Napirenden szerepeltek mindkét ország katolikusai számára fontos témák, így többek között a Ferenc pápa által összehívott világméretű szinódusa 2025-ös jubileumi év előkészületei, a fiatalok és nevelés, a papképzés, a kulturális örökség és a közös emberi és keresztény értékek védelme.

A találkozó egyik központi eseménye volt a közös imádság a helyi közösség tagjaival a bukaresti Szent József-főszékesegyházban Giampiero Gloder érsek, Románia apostoli nunciusa, valamint Ciprian Vasile Olinici egyházi ügyekért felelős államtitkár és Bogár Ferenc, a bukaresti magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének jelenlétében. Erdő Péter bíboros homíliájában arra hívta a jelen lévő híveket, papokat és püspököket, hogy szüntelenül kérjék a Szentlélek segítségét, hogy vezesse a Rómában folyó szinódus munkáját, és hozza meg a békét a konfliktusban álló népek között.

A bukaresti magyar közösség hívei számára kiemelt fontossággal bírt az a magyar nyelvű szentmise, amelyet a Barátok templomában ünnepeltek. A két delegáció ezt követően közösen meglátogatta a bukaresti görögkatolikus Szent Bazil-székesegyházat is, amelynek keretében szívélyes találkozóra került sor Mihail Frățilă bukaresti görögkatolikus püspökkel.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a közös találkozók folytatódjanak, amelyek értékes alkalmak a jó lelkipásztori gyakorlatok tapasztalatainak cseréjére, valamint a romániai és magyarországi katolikus egyházak életének támogatására. A jelenlévők ismételten megerősítették a közös testvéri ima fontosságát, és a Boldogságos Szűz Mária, a Béke Királynője oltalmába ajánlották a két ország népét.

Bukarest, 2024. október 11.

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa

Fotó: Alexis Dimcev