A tanév közös zarándoklat a reményteljes jövő felé

0
15

Október hónap első vasárnapján egyetemi évnyitót tartottak szentmisével a temesvári felsőoktatási intézményekben tanuló katolikus egyetemisták számára. A szentmisét román és magyar nyelven 18 órai kezdettel celebrálták a temesvári Szent György római katolikus székesegyházban, majd a fiatalok átvonultak az egyházmegyei ifjúsági központba, ahol találkozón vettek részt.
A szentmise főcelebránsa Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök volt, koncelebrált Dumitru Daniel temesvár-gyárvárosi plébános, egyházmegyei ifjúsági lelkész, Máthé Zoltán temesvár-mehalai plébános, Ionuc Hojda újmoldovai plébános, Piry Radulov vingai és orczyfalvi plébános, Sergiu Ștefan Ursache temesszlatinai plébános. A szentmise zenei szolgálatát a Harmonia Christi ökumenikus ifjúsági énekkar látta el Călin Iustin vezetésével.
„Ezen a szentmisén főleg az új egyetemi évért imádkozunk. Kedves fiatalok, Istennek terve van az életünkkel. Egyikünk sem él hiába. Fel kell fedeznetek a hivatásotokat, az utatokat. A szentmise kezdetén készüljünk fel arra, hogy valóban találkozzunk a jó Istennel” – mondotta bevezetőjében Szilvágyi Zsolt püspöki helynök.
A román és magyar nyelven elmondott homíliájában Dumitru Daniel egyházmegyei ifjúsági lelkész elsősorban a fiatalokhoz intézte szavait: „Ma a szentmisén Isten áldását kérjük az új tanévre, és szeretnénk elmélkedni arról az útról, amelyet most kezdtek el vagy folytattok. A tanév nem csak a tanulásról szól, hanem személyes és közös zarándoklatnak tekinthető egy reményteljes jövő felé. Arra hívlak benneteket, hogy ezt az utat vizsgáljátok meg a Ferenc pápa által a 2025-ös szentévre választott téma, A remény zarándokai szemszögéből.”
Ezt követően Daniel atya a szentév logójával kapcsolatosan kifejtette: a logó „az emberségről és a szolidaritásról szól, a föld minden sarkából származó emberekről, akik átölelik egymást, ily módon is kifejezve a mélységes egységet. Kedves egyetemisták, ti is arra vagytok hivatottak, hogy testvéri kapcsolatokat építsetek ki társaitokkal, együttműködjetek, megosszátok a tudásotokat és támogassátok egymást a megpróbáltatások idején.”
Az egyetemes könyörgésben a fiatalok fogalmazták meg kéréseiket: „Urunk, imádkozzunk családjainkért, hogy hűségben, egyetértésben és szeretetben éljenek, add, hogy bátran álljunk szemben a kihívásokkal, segíts nekünk olyan keresztény közösségeket építeni, amelyekben kedved telik.”
A szentmise végén Dumitru Daniel plébános meghívta az egyetemistákat az egyházmegyei ifjúsági központba, ahol a Jubilate (román nyelvű), a TEKMEK (magyar nyelvű), a Vino și vezi kollégium (román nyelvű) egyetemista csoport, valamint a Harmonia Christi kórus bemutatója következett.

A temesvári püspökség sajtóirodája

MEGOSZTÁS