Vértanúink nyomában

0
54

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök emléknapján, október 3-án a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum IX–XII. osztályos vallásturisztika szakos diákjai Benedek Ramóna hitoktató, Kormányos László, Kovács Márta tanárok és Oros Roland spirituális kíséretében indultak el a Vértanúink nyomában elnevezésű emléksétára, melynek során Szilárd püspök és Györgypál Albert vértanú pap életéhez kapcsolódó helyszíneket kerestek fel.

A székesegyház volt az emlékséta első állomása, ahol Pék Sándor esperes ismertette Boldog Bogdánffy Szilárd életét, ezt követően közösen imádkoztak, majd a fiatalok elhelyezték az oltár előtt a kegyelet virágait.

A püspöki palota kápolnájában Böcskei László püspök – Boldog Bogdánffy Szilárd diakónussá szentelésének helyszínén – ismertette az esemény jelentőségét, ami 1934 februárjában történt. Püspöki áldással folytatták útjukat a diákok a következő állomáshoz, a Szent József-kórházhoz, ahol arra emlékeztek, hogy az itt gondozásra és ápolásra szoruló Györgypál Albert kórterme zarándokhellyé vált. Ide jártak a papnövendékek, családok és a korábbi hittanosok is, akik vele és érte imádkoztak, amíg lelkét vissza nem adta Teremtőjének 1947. július 19-én. Utolsó kérése az volt, ha meghal, akkor helyezzenek el három szál fehér rózsát a kórház kápolnájában álló Szűzanya szobra előtt.

A Szent László-menedékházban a diákok Györgypál Albert temetéséről és életszentségéről elmélkedtek. Idézeteket olvastak fel Serfőző Levente Rongyosan az Isten előtt című könyvéből. Részlet dr. Némethy Gyula prelátus naplójából: „Július 19. Szombat. Reggel 1⁄4 9-kor +21 fok. Szép, napos idő. 3⁄4 7-kor misézni mentem. András, a sekrestyés tudatta velem, hogy ma hajnalban 4 órakor Györgypál Albert meghalt. Nagy veszteség egyházmegyénknek. Lux perpetua luceat eis! Mindjárt érte miséztem, bár meg vagyok győződve, hogy Isten elé került a lelke”. Majd később hozzáteszi: „A városba menet benéztem a Szent László Menedékházba. Az emeleti teremben van kiterítve a halott Györgypál virágok között. A főnöknő kisírt szemmel fogadott. Nagyon szerette a boldogultat mindenki a Szent László Menedékházban.”

Györgypál Albertről már a halála napján azt írták, hogy lelke biztosan az Isten elé került! Életszentsége olyannyira elfogadott volt, hogy kis darabokat vágtak a hajából és a reverendájából, és mindezt ereklyeként őrizték.

Az egykori Premontrei Főgimnázium melletti templomban Kormányos László történelem szakos tanár ismertette a premontrei rend rövid történetét. Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát is köszöntötte a diákokat, akik Boldog Bogdánffy Szilárd egykori tanítványainak vallomásaiból olvastak fel részleteket. Így Pásztai Ottó, a Premontrei Öregdiákok Egyesületének egykori elnökének vallomásából is, akinek osztályfőnöke volt Szilárd püspök:

„Mi nagyon büszkék voltunk arra, hogy olyan osztályfőnökünk van, aki 9 nyelvet beszélt és több, mint 12 tantárgyat tanított a különböző oktatási tevékenységei során! Végtelenül tiszteltük hatalmas tudásáért, kitűnő pedagógiai érzékéért. Sohasem emelte fel a hangját, de erre nem is volt szükség, mert az óráin mindenki nagyon figyelt, s minden alkalommal azt éreztük, hogy »többek lettünk.«” Az Orsolya-rendi zárda melletti Szent Anna-templomban szintén Szilárd püspök egykori tanítványainak tanúvallomásaiból olvastak fel a diákok, amiből a végtelen szeretet, jóság, elköteleződés tükröződött.

A Barátok templomának kriptájában Györgypál Albert sírjánál egy közös imával és a kegyelet virágainak elhelyezésével ért véget az emlékséta.

Benedek Ramóna hitoktató

Forrás: Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Facebook-oldala