Iskola másként a levéltárban

Levéltárpedagógiai foglalkozás a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyergyószentmiklósi gyűjtőközpontjában

0
86

A gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium X. évfolyamának társadalomtudomány szakos tanulói az Iskola másként hetén egy tanítási napot felölelő levéltárpedagógiai foglalkozáson vettek részt a Gyergyószentmiklósi Gyűjtőlevéltárban. Dr. Bernád Rita-Magdolna levéltáros és a két meghívott könyvrestaurátor szakember, Pál Péter és Benedek Árpád irányításával rendkívül érdekes tevékenységbe kapcsolódhattak be a diákok. A tevékenységek között papírmerítés, kulcstartókészítés, oklevélkészítés, viaszpecsétöntés és gépírás szerepelt.

A papírmerítéshez előbb ledarálták az újrahasznosítandó papírt, majd vízbe áztatták és turmixgépben pépesítették cellulózporral. A papírlapokat a tálakba öntött, bő vízzel hígított papírpépből szitával merítették, textilanyagra borították, majd kihelyezték száradni.

A következő lépésben gótikus betűminták segítségével kipróbálták a lúdtollal való írást, majd viaszpecsétet helyeztek az elkészült levelekre az írás hitelesítésére. A használt pecsétnyomók között fakszimilét (a gyulafehérvári székeskáptalan, a berecki plébánia és a kolozsvári jezsuita akadémia pecsétnyomójának hasonmását), valamint életfát ábrázoló pecsétnyomót is alkalmazhattak hitelesítés céljából. Majd az írás modernebb változatát is kipróbálva, betekinthettek a gépírás rejtelmeibe is.

A legnagyobb lelkesedést a kulcstartó készítése váltotta ki. A diákok a bőrdarabokból sablonok segítségével kulcstartódísz formákat vágtak ki, amelyeket ráhelyeztek a kulcstartó karikára, majd összeragasztották a bőrlapkákat. Ezt követte a díszítés, ami lyukasztással és könyvkötésdíszítő fémszerszámok segítségével történt. A foglalkozás végén a diákok hazavihették az elkészített munkákat.

Hálásan köszönjük dr. Bernád Rita levéltárigazgató és a meghívott szakemberek lelkes hozzáállását, szakmai tudását, ami által a diákok betekinthettek ebbe a különleges világba!

Erdős Annamária történelemtanár