Szentelési szentmise Rómában

0
491

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek a jezsuiták Loyolai Szent Ignác tiszteletére szentelt templomában október 1-jén a 10 órakor kezdődött szentmise keretében diakónussá, illetve pappá szentelte a Collegium Germanicum et Hungaricum növendékeit. A szentelendők közt két, a gyulafehérvári főegyházmegyéből való akolitust szentelt diakónussá: Márton Ottót Oroszhegyről és Simon Sándort Sepsiszentgyörgyről.

A szentelést megelőző nap a kehelyszentelési vesperás keretében a szentelendők hitvallást tettek.

Minden, ami a külső cselekményből a szentelés belső értelmébe vezet, a kehelyszentelési vesperásban gyűlik össze: a diakónusok hűségesküjében megvalósul az olvasmányszöveg kérése: ,,Maradj velünk, mert esteledik…” (Lk 24,29).

A papi kehely és a paténa megáldása és megkenése előkészíti az összejövetelt, amely a kenyér és a bor anyagában Jézus főpapi áldását teszi kézzelfoghatóvá. A szenteltvízzel meghintett és megáldott papi ruhák élő jelei annak, hogy a papok és a gyülekezet minden gyengeségük ellenére üdvösségbe öltözöttek.

Bellovics Gábor SJ, aki a szentelésre felkészítő lelkigyakorlatot is tartotta, prédikációjában a szentelés e misztériumával foglalkozott. Nemcsak az igazság tesz szabaddá, hanem a hitelesen kifelé sugárzó belső magatartás, például a türelem és az irgalmasság, amely a papság közvetítésével lehetővé teszi a boldogító békét. Kovács Gergely érsek, maga is a Collegium egykori növendéke (frater maior) vezette a vesperást; megáldotta és megkente a kelyhet és a ruhákat, áldást adva ezzel a szentelendőkre és a rájuk bízott hívőkre – így a szentelés dinamikája már előre megtapasztalhatóvá vált a szentelendők közössége, családja, barátai és társai számára.

A Kovács Gergely érsek által végzett október 1-jei szentelés videófelvétele ITT tekinthető meg.

Sepsiszentgyörgyiek a diakónusszentelés után:

Oroszhegyiek Rómában a diakónusszentelés után:

Imádkozzunk a most szenteltekért, kérjük Isten áldását hivatásukra!

Forrás, fotók: CGU