Élményteli projekttalálkozó a multikulturalitás jegyében

0
31
Fotók: Szatmári Egyházmegyei Caritas

A sokszínűség érték – tudatosan a bolygónkért, együtt élni és tanulni Európában című Erasmus+ projekt keretében, szeptember 30. és október 3. között nemzetközi találkozó zajlik a Szatmári Egyházmegyei Caritas szervezésében. Az eseményen öt ország hat civil szervezetének képviselői – német, osztrák, olasz, cseh és román, szociális téren tevékenykedő szakemberek – vesznek részt, hogy megismerjék és multiplikálják a Caritas gyermekközpontjaiban, valamint az ukrán menekültek integrációját támogató programjainak keretében alkalmazott innovatív megközelítéseket, szakmai jó gyakorlatokat.

A projekttalálkozó első napján Román János Caritas-vezérigazgató köszöntötte a vendégeket, majd röviden felvázolta a szervezet megalapításának kontextusát, valamint történetét, kiemelve azt, hogy a multikulturalitás és a különböző kultúrákhoz tartozó emberek együttműködése mindig is jellemzője volt a régiónak és a Caritas tevékenységének egyaránt.

A találkozó első napján a vendégek betekintést nyertek a szervezet szatmárnémeti Barátság Házában több mint két évtizede eredményesen zajló oktató-nevelő-fejlesztő tevékenységekbe.

Kedden a Szatmárnémetiben, illetve annak környékén elszállásolt ukrán menekülteknek szóló Caritas-programokkal ismerkedtek meg a résztvevők. Szűcs Ritta, a Szatmári Egyházmegyei Caritas menekültsegítő programjainak koordinátora mutatta be a jelenlévőknek, milyen módon segít a szervezet az ukrán gyermekeknek és azok családtagjainak. Szűcs Ritta jó gyakorlatként értékelte az ukrán gyermekek társadalmi beilleszkedését támogató zenei foglalkozásokat. Tóth László dob- és ütőshangszer-oktató irányításával a Caritas által ellátott ukrán iskolások ugyanis rendszeresen zenélnek közösen a Barátság Házába járó gyermekekkel. A vendégek maguk is megtapasztalhatták, hogyan teremt hidakat, köt össze különböző nyelvet beszélő és különböző kulturális háttérrel rendelkező embereket a zene univerzális nyelve. Cserey Csaba dobművész és Tóth László egy interaktív műhelyfoglalkozás keretében végigkalauzolták a résztvevőket a világ különböző tájain. „A mai előadás kimondottan arról szólt, hogy olyan érzelmeket adjunk át, ami elkezdődik egy bizonyos nyugalmi állapotból, egy igazi lélektisztulástól egészen addig, amíg megtapasztalják a legteljesebb felszabadulás érzését” – nyilatkozta Cserey Csaba, Csabcsi.

A folytatásban a vendégek a püspöki palotában tettek látogatást, ahol Schönberger Jenő szatmári megyés püspök, illetve Ilyés Csaba általános helynök és irodaigazgató fogadták őket

A projekttalálkozó szerdán a Caritas nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központjában folytatódik, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az intézmény által nyújtott szociális szolgáltatások változatos palettájával, valamint az ott sikeresen alkalmazott innovatív oktatási módszerekkel, pedagógiai megközelítésekkel. Ezt követően Thomas Hackl, a Romániai Caritas Konföderáció képviselőjének előadását hallgathatják meg, amelynek keretében a konföderáció által kezdeményezett és a romániai Caritas szervezetekkel közösen gyakorlatba ültetett, az ukrán menekülteket támogató programokról tájékoztatja majd a jelenlévőket, kiemelve az Ukrajnával szomszédos országok közötti együttműködés jó gyakorlatait.

A négynapos találkozó csütörtökön módszertani kiértékeléssel és a konklúziók megfogalmazásával zárul.

A sokszínűség érték – tudatosan a bolygónkért, együtt élni és tanulni Európában című kétéves Erasmus+ projekt főpályázója a németországi Caritasverband für den Oberbergischen Kreis e.V., partnerei pedig: Diecézní katolická charita Hradec Králové (Csehország), Caritas Erzbistum Wien és youngCaritas Wien (Ausztria), Kolping Südtirol (Olaszország), valamint a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet.

Palincas Erika