Az egyház nem térít, hanem vonz. Teológiai évnyitó Kolozsváron

0
188

Szent Jeromos ünnepén tartották Kolozsváron a BBTE Római Katolikus Teológia Kar kápolnájának búcsúját, egyben az egyetemi év megnyitóját.

Szeptember 30-án este 7 órakor ismét benépesedett a teológia kar Szentegyház utcai épületének második emeletén a Szent Jeromos-kápolna, miután délelőtt az egyetem központi épületében megtartották a magyar tagozat évnyitóját, és az egyes karok is évnyitót tartottak, a teológia szentmisével kezdte a 2024/25-ös tanévet.

A szentmise főcelebránsa és szónoka Hurgoi János gyulafehérvári irodaigazgató volt, aki, mint elmondta, meghívásakor azt a ,,feladatot” kapta, hogy bíztassa a fiatalokat a tanév kezdetén. Vele koncelebráltak a kar paptanárai, doktoranduszai, a kolozsvári főesperes-plébános, a Szent Mihály-plébánia segédlelkészei, a Státus vezetője.

Hurgoi János három fogalmat emelt ki és három bibliai könyvre hivatkozott: hiábavalóság, szenvedés, szeretet, a Prédikátor könyve, Jób könyve és az Énekek éneke. A Prédikátor sokszor említi, hogy minden hiábavalóság, de a szónok szerint nem hiábavaló a sok tudomány, amit belénk sulykolnak, mert mindez a hitet erősíti. Jób őrizte a reményt, és hite megőrizte, szenvedései végén meglátta Istent. Minden, ami Isten nélkül való, hiábavaló. De a szeretet mindennek értelmet ad és mindent beragyog, és mindenek végén nyereségünk a nagy szerelmünk, Isten.

A homília egyszerre volt bevezető a teológiai gondolkodásba, az egyes, a tanév során várható tanulmányok különböző aspektusaiba és a hívő ember értelmező megközelítésébe.

A szentmisét követően a Márton Áron püspök nevét viselő díszteremben immár név szerint bemutatták a kar tanárait és mindazokat, akik a tanév során egy-egy tantárgy rejtelmeibe vezetik be a hallgatókat, illetve akik a diákokat az adminisztratív teendők tejtelmeiben eligazítják. A kar diákszenátora pedig az elsőéveseket mutatta be a jelenlevőknek, mind az alapképzést, mind a mesteri tanulmányokat kezdőket. Örvendetes, hogy a tehetséges diákok doktori tanulmányokat folytathatnak, és a szemináriumokon való közreműködéssel társaik eligazításába, a tanításba is van lehetőségük van belekóstolni.

A tanévnyitó beszédet Diósi Dávid dékán mondta, XVI. Benedek és Ferenc pápa egybecsengő mondatával: az egyház nem térít, nem toboroz, hanem vonz. Beszédét így folytatta a diákokhoz szólva: vonzerőnk: ti vagytok. Legvonzóbb a szép. Széppé kell lenni. A szépség lelki arculat, belülről telik meg fénnyel. Egy másik arcot szemlélődésre, kontemplációra hív. A teológia tanulmányozása ebben segít. Arra hív, hogy Istennel való kommunikációnk intenzívebb legyen. Nem könnyebb — mélyebb.

A dékán arra hívta meg a diákokat, hogy a teológia tanulmányozásával felnőtt hitet építsenek magukban, amely mint belső gazdagság kisugárzik, örömöt tükröz. Ezt az örömöt kell megtanulni kifejezni. De nem csak szavakkal, hanem a belülről fakadó, az arcon látható szépséggel, sugárzással.

Az ünnepélyes megnyitót baráti és kötetlen, jó hangulatú együttlét követte.

Fotó: Bereczki Gyöngyvér, Bodó Márta