Tanévnyitó a Papnevelő Intézetben

0
134

Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok ünnepének estéjén, szeptember 29-én tartotta tanévnyitóját a gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Szeminárium. Az elöljárók, tanárok és kispapok mellett az évnyitó ünnepségen jelen volt Kerekes László segédpüspök és Jakubinyi György nyugalmazott érsek. Az ünnepi eseményről Imre Balázs és Molnár Balázs számolt be.

A megjelenteket Csibi Levente főmagiszter köszöntötte, majd a Szentlélek-hívást követően sor került az ünnepi beszédekre. András István szemináriumi rektor beszédében felhívta a figyelmet, hogy saját magunkkal színfoltot adunk az „életszövetnek”, melyből a tanévre vonatkozóan három fontos színt emelt ki: az adott szó megtartása, az őszinteség és a becsülettel elvégzett munka. Ezt követően Hurgoi Sándor prefektus bemutatta az első évfolyam tagjait.

Diósi Dávid dékán, vicerektor XVI. Benedek pápa szavait idézte: az egyház nem térítéssel, hanem vonzással bővül. Hangsúlyozta, a jövő egyházában ez a mi felelősségünk is lesz, vissza kell tükrözni Isten szépségét, és ez által az isteni vonzás „mágnesei” legyünk.

Kerekes László segédpüspök Ferenc pápa üzenetére utalt, melyet a szentatya elvándorlók és a menekültek 110. világnapján közölt: az egyház állandó útban van az örök haza felé, ehhez a képhez hasonlította a szemináriumot, melynek tagjai állandó fejlődési folyamaton mennek keresztül. Ebben a folyamatban életmentő folyamat a „mesterfogás”: a „Találkozás Sátrában” megtapasztalni Isten közelségét.

Az ünnepély a kápolnában zárult, ahol tanárok és diákok közösen elvégezték az ünnepi vesperást. A szeminárium kórusa énekeivel, valamint Kováts Álmos negyedéves növendék szavalatával járult hozzá az esemény ünnepélyes jellegéhez.

Forrás: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ

Fotók: Fekete Csaba, Kováts Álmos