A 2025-ös kommunikációs világnap témája a szelídségre szólít fel

0
49

Ferenc pápa a 2025-ös kommunikációs világnap témájául választotta a szelídséggel teli kommunikációt. Ez arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy ,,szelídséggel osszátok meg a szívetekben lakozó reményt”, a párbeszéd feltételét megteremtő kommunikációt.

A Szentszéki Sajtóiroda közzétette a témát, amelyet Ferenc pápa választott az egyház 2025-ben tartandó 59. kommunikációs világnapjára: Legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet. Ezt pedig szelíden és tisztelettudóan, jó lelkiismerettel tegyétek (vö. 1Pt 3,15-16).

A téma leírása megjegyzi, hogy az uralkodó normának a verseny, az ellentét és az uralom tűnik, ami a televíziós beszélgetős műsorokban és a közösségi médiában zajló verbális háborúkban is megmutatkozik. Hozzáteszi, hogy a keresztények számára ,,a remény egy személy, és ő Krisztus”. Ez a remény pedig a közösséghez kötődik, hiszen ,,amikor keresztény reményről beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a közösséget, amely olyan hiteles módon éli meg Jézus üzenetét, hogy bepillantást enged a reménybe, és ma is képes tettekkel és szavakkal közvetíteni Krisztus reményét”.

A katolikus kommunikációs világnapot általában a pünkösd előtti vasárnapon ünnepeljük. VI. Pál pápa 1967-ben, a II. vatikáni zsinat nyomán hozta létre ezt a napot, mint olyan éves ünnepet, amely arra ösztönöz, hogy elgondolkodjunk a média által kínált lehetőségekről és kihívásokról, valamint arról, hogy az egyház hogyan tudja jobban közvetíteni az evangélium üzenetét.

Vatican News (angol)

bm