Jubileumi ünneplés Árkoson

0
61

Az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei közössége Árkoson a kolostorkápolna búcsúját ünnepelte szeptember 22-én, vasárnap 12 órakor. A szentmisét dr. Kovács Gergely érsek mutatta be Urbán Erik ferences elöljáróval, Bátor Botond pálos szerzetessel és a környék papjaival együtt.

A kápolna titulusa Assisi Szent Ferenc stigmatizációja. Ez az ünnep az idei évben kiemelt jelentőségű, mivel 800 éves jubileuma van annak, hogy Szent Ferenc atyánk az Alverna hegyén megkapta Jézus sebhelyeit. Ezt emelte ki Kovács Gergely érsek, az ünnepi szentmise főcelebránsa a bevezetőben. Idézett a Fiorettiből, és azt is elmondta: az egyház történetéből Szent Ferenc az első, akiről feljegyzések alapján tudjuk, hogy megkapta Jézus sebeit és több szemtanú is látta azokat a szent testén, bár ő rejteni igyekezett. XI. Benedek pápa engedélyezte a stigmatizációra való emlékezést a ferenceseknek. Az ünnep mindenkinek személyes örömre is ok, a főpásztor azt emelte ki, először ünnepel Árkoson a ferences nővérekkel.

Homíliájában Kovács Gergely a vallási statisztikák, a különböző vallások híveinek számát idézve aláhúzta: az egyház nem emberi ügyeskedés nyomán marad fenn, hanem csakis Isten tartja fenn Szentlelke által. Ezután a szenvedés titkáról elmélkedett, amelyre már az ószövetségi ember is kereste a választ és nem talált elfogadható magyarázatot. Sokáig tartotta magát az elképzelés, hogy Isten a bűnökért ,,adja” a szenvedést, ha egyéni bűn nincs, a felmenők bűneiért. Ez a magyarázat azonban téves! A keresztényeknek Jézus, Isten fia adja meg a választ a szenvedés miértjére. Isten fiaként úgy szenvedett, mint mi, és a halált is megtapasztalta. Nemcsak szolidaritásból, hanem ezzel váltotta meg a világot. Érdemes ezen elgondolkodni, mondta a főpásztor, hogy Jézus nem valami látványos tettel, hanem a szenvedéssel váltotta meg a világot, és így minden ember szenvedése értékes, a megváltás művébe kapcsolódik bele. A szenvedés még így sem könnyű. Van olyan része is az ember szenvedésének, amit maga vált ki vagy mélyít el saját telhetetlenségével.

Akárhogyan is, a szenvedés nagy titok. Kulcsmozzanat, hogyan áll hozzá az ember: panaszkodik, elszalad, vagy felvállalja. Az Istenben való hit által egy betegséget mint az élet részét tudjuk felfogni. Ez személyes döntés. Ahogy Mustó Péter jezsuita megfogalmazta: megszereted, ami a tiéd. A főpásztor elmondta: a szenvedésre adott jézusi válasz csak a hívő ember számára elfogadható, de más válasz nincs. Jézus azt mondta: aki követni akar, vegye fel keresztjét… Szent Ferenc ebben is példánk: látható formában viselte a szenvedés jeleit stigmáiban. Végül arra bíztatta az ünneplőket, Szent Ferenc közbenjárását kérjék, hogy Isten kezéből mindent, ne csak a jót tudják elfogadni.

A ferences lelkiségben való elmélyülésre kínált lehetőséget a kolostorkertben erre az alkalomra felállított Szent Ferenc útja imasétány, amelyen elmélyült imádkozással megközelítőleg egy óra alatt lehet áthaladni. A búcsús szentmise előtt, 11.15-től a héttizedes szerafikus rózsafüzért imádkoztak közösen. A magánima és a közösen végzett imádság által is teljesebben megnyílik lélek a kegyelmekre, melyeket a jó Isten mindenkinek gazdagon ad.

A szentmise visszanézhető Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei Facebook oldalán és a Medjugorjei Imacsoport Sepsiszentgyörgy oldalán is.

Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei, Árkos