,,Ott vagyok közöttük” – a szatmári egyházmegye ifjúsági találkozója

0
240
Fotók: Csiszár Lóránt, Kováts Álmos, Suhárt Evelin, Tinca Rómeó

Szeptember utolsó előtti szombatján a Szatmár megyei Túrterebes adott otthont a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ifjúsági találkozójának, melynek mottója a Máté evangéliumából származó ,,Ott vagyok közöttük” lett.

Az egyházmegye különböző településeiről 250 fiatal gyűlt össze az évek óta megszervezett találkozóra, hogy egy napot közösségeiktől távol, de mégis közösségben töltsenek. A gyülekező és regisztráció után a helyi esperes-plébános Barta Barnabás köszöntötte a jelenlévőket, kérve őket, hogy őrizzék meg a találkozás élményét, hogy plébániáikon is elmondhassák, milyen emlékekkel gazdagodtak. Ezután Mayer Nándor, a szatmári egyházmegye ministráns- és ifjúsági lelkésze a fiatalok szükségességét hangsúlyozta az egyházban, hisz belőlük is áll, ők is szerepet kell hogy vállaljanak benne.

A reggeli imában Kováts Álmos negyedéves szeminarista a fiatalokkal közösen az Istenben való bizalomért fohászkodott, majd Suhárt Evelin ifjúsági csoportvezető egy rövid elmélkedésben a fizikai határok átlépésére kérte a fiatalokat, melyet csak Isten segítségével lehet megtenni. Álmos Isten szolgálatát is a fiatalok elé tárta, a papi hivatás fontosságát erősítette a jelenlévők között. A plébániák fiataljai egy csatakiáltással mutatkoztak be, kihangsúlyozva közösségük értékeit.


A nap első felében a fiatalok előadásokon, majd kiscsoportos beszélgetésen, játékon és az előadókkal folytatott beszélgetésen vehettek részt. A kisebbeknek, a 14-16 éves korosztálynak egy volt szokondi csoportvezető, Cziple Hanna magyartanár tartott előadást a közösségi szerepvállalás fontosságáról. Az interaktív előadáson a fiatalok válaszait is bevonva arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösség az a hely, ahol mindig támogatásra lelnek. Útravalóul arra kérte a fiatalokat, hogy hordjanak magukkal egy gémkapcsot, mely emlékezteti őket a kötelékre, melyet Istennel alkotnak, a kapcsolatra, melyet társaikkal élnek meg. A 17 éven felüli korosztálynak Fehér Róbert Benjamin, hangmérnök-zenész beszélt a személyes Istenkapcsolatáról. A mosolygós arcokkal teli teremben a fiatalok Róbert szavaiban felismerhették magukat, hisz fiatalkora lelki életét helyezte előtérbe, személyes példákat felhozva az Istenkeresésre. Számára a zene az az eszköz, mely összekapcsolja őt Istennel. Arra bátorította a fiatalokat, hogy találják meg ezt az eszközt, ezt az embert, azt a lehetőséget, amellyel közelibb kapcsolatba kerülhetnek a Mindenhatóval.

Az ebédszünetet követően alternatív foglalkozásokra került sor, gyalogos túrához lehetett csatlakozni a Szent Dónát-kápolnához, a piarista műhelyen Bori és Dánia nővérekkel tölthettek időt, karaokézni és activityzni is lehetett, illetve a templomkertben gyónási lehetőség is volt. A templomban dr. Szilágyi Andrea gyermekorvos tartott előadást, bátorítva a fiatalokat a változtatásra, a megszokásaik elhagyására, a napi pörgés lehagyására, teret és időt hagyva az imára és a napi elcsendesedésre. VIDD HAZA üzenetként a következőket hagyta: 1. Tudatosítsd hol vagy és hova akarsz jutni! 2. Isten ott van mindig, te kell megnyílj számára. 3. A tested úgy van felépítve, hogy az Istenhez jutást szolgálja.

A szabad programokat énekpróba követte, majd a püspöki szentmise. Túrterebes az a hely, amely több püspököt is ajándékozott az Egyháznak, közülük az egyik a szatmári egyházmegye elöljárója, Schönberger Jenő püspök is. Jelenléte bátorítóan hatott az összegyűlt fiatalokra, kérve őket, hogy hallják meg Isten hívó szavát.

Prédikációjában Mayer Nándor ifjúsági lelkész a közös együttlét lehetőségeit hangsúlyozta, hogy ha csak egy imán, egy pillantáson és egy mosolyon keresztül is, de megosszuk egymás között azt a csodát, ami vagyunk, Isten szeretett gyermekei, mert arra kaptunk meghívást, hogy beteljesítsük az Úr álmát: legyünk tanúi és éljük meg az ő örömét. Végezetül így fogalmazott:

Fiatalok, ne legyetek a digitális világ megszállottjai, hanem újdonságok alkotói legyetek! Legyetek az egyházmegye és nemcsak, hanem az élő egyház reménységei! Legyetek az egyház húzóerői, mert az Úr veletek van. Nyissuk meg szívünket Isten előtt, mondjunk neki köszönetet, szeressetek bele az életbe, színezzétek ki a világot kreativitásotokkal, és ahogy Ferenc pápa is buzdít mindannyiunkat — fessük ki az élet utcáit az evangéliummal, mert az Úr veletek van!

A szentmisét követően a helyiek vacsorával várták a közösségi házba az egybegyűlt fiatalokat, majd a táncos mulatságot követően hálát adtak a nap ajándékaiért és hazatértek otthonaikba. Köszönet és hála illeti a szervezőket, a Szatmári Egyházmegye Ifjúsági Irodáját és a túrterebesi plébániát, hogy sok fiatal számára megteremtették a közösségiség élményét!