Caravaggio: Szent Máté mártíromsága

0
115
Caravaggio: Szent Máté mártíromsága

A milánói születésű Caravaggio 1571-ben látta meg a napvilágot. Életére és művészetére egyaránt jellemző volt a lázadás, a megszokott normákkal való szembenállás, talán emiatt válhatott a manierista festészet megalapozójává, amely az addig elismert normákkal való szembenállást jelentette. Művészetére az erőteljes fény-árnyék kontraszt és a naturalisztikus ábrázolás a jellemző. Bibliai témájú festményeinek főszereplői nem tökéletes, megdicsőült személyek, hanem mindennapi, egyszerű emberek a maguk gyengeségeivel és tökéletlenségével együtt. A következőkben egy olyan alkotását szeretnénk részletesebben is megtekinteni, amely egy szent életének utolsó momentumát jeleníti meg.

Caravaggio Szent Máté mártíromsága címet viselő festménye a barokk művészet egyik legkiemelkedőbb alkotásának tekinthető. Drámai realizmusával és érzelmi intenzitásával kiemelkedik a művész más sokalakos kompozíciói közül. Az alkotás egy sorozat részét képezi, amely Szent Máté életét mutatja be és a San Luigi dei Francesi-templom Contarelli-kápolnáját díszíti. A festmény Máté apostol halálát ábrázolja, amelyről több legenda is szól, bár sokszor egymással ellentmondásban állnak. Az egyik elbeszélés szerint Etiópiában halt vértanúhalált. Caravaggio ezen eseményt ábrázolja alkotásán. A kép középpontjába maga a gyilkosság cselekedete kerül.

A kompozíció egy szűk térbe helyezi a cselekedetet, kiemelve az esemény kaotikusságat. Caravaggio sajátos fény-árnyék kontraszt technikája eredményeként a megvilágítás szinte drámai reflektorfényként vetül a szent alakjára, míg a többi szereplőt részben árnyékba borítja. Ez a kontraszt nemcsak a főszereplő személyének hangsúlyozását szolgálja, hanem a szimbolizmus mélységét is növeli, ahol a fény a spirituális megvilágosodást és az isteni jelenlétet jelképezi, az árnyék pedig a földi erőszak és a gonoszság világát. A festmény egyik legerősebb szimbolikus eleme az angyal, amely Máté fölött lebeg egy pálmaággal, vagyis a mártíromság és a mennyei győzelem szimbólumával a kezében. Az angyal alakja a transzcendens dimenziót hozza be a képbe, utalva arra, hogy Máté halála nem pusztán tragédia, hanem az üdvösség felé vezető út is egyben. Ezzel egy időben az angyal alakja Szent Máté apostol attribútuma is a keresztény szimbólumrendszerben.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelenik a Vasárnap 2024/38-as számában.