Szerelmem Várad – Tolnay Tibor festőművész posztumusz kiállítása

0
47
Részlet a plakátból. Fotók: Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület

A Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület szeretettel várja a művészetkedvelőket Tolnay Tibor festőművész kiemelkedő alkotásait felvonultató Szerelmem Várad című posztumusz kiállítás megnyitójára, amelyet szeptember 28-án, szombaton 16 órától tartanak a nagyváradi Posticumban, a Teiului utca 26. szám alatt. A kiállítás október 5-ig tekinthető meg.

Tolnay Tibor festőművész figyelemreméltó élete és művészi hagyatéka páratlan.  A művészethez való hozzájárulása még egy évtizeddel halála után is jelentős marad. A nagyváradi születésű Tolnay Tibort szülővárosához szoros kapcsolat fűzte, ami mélyrehatóan befolyásolta munkásságát. 88 éve alatt nemcsak mesterségét csiszolta, hanem a helyi művészi közösség létfontosságú részévé is vált. A nagyváradi élet lényegének megragadása iránti elkötelezettsége bizonyítja az emberi tapasztalat megértését és e nyüzsgő város iránti szeretetét. A nagyváradi színházhoz is fűzték szálak. 1952–64 között dekoratőrként dolgozott, így került a színház magyar tagozatához díszlettervezőnek.

Halálának 15. évfordulójára emlékezve, posztumusz életműdíjjal tisztelik meg, ezzel ünnepelve a művészet és a kultúra szolgálatában eltöltött életét, valamint azt a hagyatékot, amit a váradiakra hagyott. A kiállítást Zuh Deodáth művészettörténész és Mészáros Varga Erzsébet, a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület elnöke nyitja meg. Közreműködnek Meleg Vilmos színművész, Meleg Attila előadóművész, Tufan Gabriel hegedű-, valamint Oszaczky Katalin zongoraművész, továbbá meglepetés meghívottak.

Közlemény/Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület/Viktor József sajtó- és médiareferens