Stefan Lochner: Madonna a rózsalugasban

0
69
Stefan Lochner: Madonna a rózsalugasban (részlet)

Stefan Lochner 1410 körül született Meersburgban, a késő gótikus festészet képviselője, akit a kölni iskola egyik legismertebb művészének tekinthetünk. Elsősorban mélyen misztikus szemléletű vallásos festményeiről vált ismertté. Korai életéről kevés információ áll rendelkezésünkre, de feltehetően Hollandiában tanult Robert Campin vezetésével. Az ő hatását vélik felfedezni a drapériák kezelésében és a részletek gondos megjelenítésében.

Lochner 1430 körül telepedett le Kölnben, ahol megalkotta első legismertebb munkáját, a Szent Laurenz-templom oltárképét. A rengeteg apró részlet gondos és pontos kidolgozása a holland művészet iránti folyamatos érdeklődését tükrözi. De kiemelkedő stilisztikai sajátossága is, a kompozíciók ritmikus összekapcsolása. Feltehetőleg az 1430-as évek végén Lochner találkozott van Eyck művészetével, amelynek hatása felfedezhető a Madonna ibolyával című festményén. 1447-ben a városi tanács tagjává választották, ugyanezen évben alkotta meg a pompás Bemutató a templomban, és nemsokkal ezután a Madonna a rózsalugasban címet viselő kompozícióját, amelyet a következőkben részleteiben is be szeretnénk mutatni.

A festmény Máriát mint királynőt ábrázolja, kezében a gyermek Jézussal és angyalokkal körülvéve. A misztikus hangulatot erősíti Mária sötétkék ruhája és az aranyozott háttér közötti kontraszt. Ugyanakkor ez a sötét ruha nemcsak az éjszakai égboltot juttatja eszünkbe, hanem ugyanakkor ki is emeli a mi „felkelő Napunkat”, a megtestesült Fiút, akit a Szűz az ölében tart. A rózsa Mária szimbóluma, aki Isten ígéreti beteljesedésének ezközévé vált igenje által. A háttérben a festmény felső részén az Atya látható, aki elküldi a Szentlelket. A jelenetet körbeölelő kis angyalfigurák nemcsak idilli hangulatot kölcsönöznek az amúgy is meghitt jelenetnek, hanem dinamikussá is teszik a kompozíciót.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/37-es számában.