A temesvári egyházmegyében folytatódnak a főesperességi gyűlések

0
86
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A temesvári egyházmegye három főesperességének papjai idén több alkalommal találkoztak, hogy különböző pasztorális és adminisztratív kérdéseket vitassanak meg. Szeptember 17-én, 18-án és 19-én a találkozóknak a temesi főesperesség papjai számára az óteleki plébánia, a hegyvidéki főesperesség papjai számára Karánsebes, a marosi főesperesség papjai számára pedig Máriaradna ad otthont.

Mindhárom találkozó 10 órakor kezdődik a plébániatemplomokban celebrált szentmisével. A találkozók témája: ministránspasztoráció és hivatásgondozás. Előadók: Irimiciuc Alin boksánbányai plébános, Kocsik Zoltán lelkipásztor, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója és Pălie Veniamin főesperes, a resicabányai Havas Boldogasszony-plébánia plébánosa.

Szeptember 17-én Óteleken Heinrich József plébános örömmel üdvözölte oltártestvéreit, és meghívta őket, hogy együtt mutassák be a szentmisét. A főcelebráns Pălie Veniamin plébános volt. Kozovits Attila perjámosi plébános szentbeszédében megosztott néhány személyes emléket és élményt, mivel felmenői és rokonai ezen a településen éltek, élnek, de megosztotta a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepe alkalmából felszentelt templom nemrég tartott búcsúünnepéhez fűződő gondolatait is.

A szentmisét követően a résztvevők a plébánián tartottak megbeszélést. Az első felszólaló Alin Irimiciuc boksánbányai plébános volt, aki internetes felületen kapcsolódott be a találkozó programjába. A plébános, aki egyben a ministránspasztoráció egyházmegyei felelőse, továbbá a CIM (Coetus Internationalis Ministrantium) alelnöke is, előadásában bemutatta az idei tevékenységeket, valamint megemlített néhány jövőbeli programot is: ministránstalálkozókat a három főesperességben, illetve a ministránsok máriaradnai zarándoklatát.

Kocsik Zoltán, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója előadásának középpontjában a plébános vagy lelkivezető, a család és az iskola szerepe állt a fiatalok papi hivatásának felismerésében, támogatásában és segítésében.

Veniamin Pălie plébános megosztott néhány gondolatot a plébániai közösségekben tevékenykedő világi munkatársak képzésével kapcsolatban, a sekrestyésektől kezdve az állandó diakónusig A plébániai közösségek lelkipásztori konverziója az egyház evangelizáló küldetésének szolgálatában című útmutatás alapján. A találkozó moderátora Filip Dorin Gyula csáki plébános, temesvári esperes volt. Az összejövetel a plébánián agapéval zárult.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája