Példát mutatnak alázatos kitartásból, erőfeszítésből, hozzáállásból

0
217

Hat székelyföldi, közösségét szolgáló személyiséget tüntetett ki Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke az augusztus 20-i magyar államalapítás ünnepe alkalmával. Az elismeréseket Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője és Dolhai István főkonzul adta át péntek este a csíkszeredai külképviseleten.

A magyar állami kitüntetések átadási ünnepsége a magyar himnusz eléneklésével kezdődött, majd elsőként Kőrösi Sándor Zoltán képző- és iparművész, báb-, díszlet- és jelmeztervező a magyar kulturális örökség sokszínűségét gyarapító műfajgazdag alkoltóművészeti pályája, a Székelyföld és az anyaország közötti kulturális kapcsolatok elmélyítését segítő fotó- és képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át.

László János mérnök és vállalkozó Udvarhelyszék és Székelyföld gazdasági fejlesztésének előmozdítása mellett a helyi társadalmi, kulturális és szociális ügyek támogatása terén is elkötelezett tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Sarány István újságíró, könyvszerkesztő, a Hargita Népe felelős szerkesztője az erdélyi magyar újságírás területén példás hivatástudattal végzett, az egyetemes és a helyi kulturális értékek megismertetése iránt elhivatott munkája elismeréseként szintén Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át. ,,Sarány István nem sztárújságíró – noha akár lehetne is –, hanem közéleti ember, értelmiségi, akinek habitusát erősen meghatározza az a közeg, ahol szép családjával él, ahol párbeszédet igyekszik folytatni azokkal, akikkel sorsközösséget vállalt. Írói, közírói munkásságát végleg behatárolta, óriássá növesztette Székelyföld. Újságíróként be kellett lépnie a mindennapok taposómalmába – tíz évig a Magyar Távirati Iroda bukaresti tudósítójának munkáját segítette székelyföldi hírekkel –, ám versenyfutása az idővel és az eseményekkel soha nem vált rutinná, a közhelyeket, a panelgondolatokat eleganciával kerülte el. Nem kábította el a politika szirénéneke sem, ami egy vezető napilap főszerkesztőjétől dicséretes dolog, mindvégig megmaradt a kulturális újságírás pástján úgy, hogy olvasói számára hasznos kiruccanásokat tett a képzőművészetbe, a katolikus hitéletbe, a jó és szép könyvek világába. A Pallas Akadémia Könyvkiadó megbecsült szerkesztője, számos fontos könyv szerzője, társszerzője lett.

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Sarány István lételeme a valóságra való állandó ráhangolódás és -kapcsolódás, de a székelység, erdélyi magyarság kulturális cselekvéseinek rögzítése, elősegítése is, miközben ő maga is részt vesz a kulturális aktusban, nemcsak megfigyelő, hanem teremtő ember is, Isten elhívott munkatársa egy élhető Székelyföld fenntartásában” – hangzott el a laudációban.

Értékes és műfajgazdag alkotómunkája, az erdélyi kulturális életben betöltött szerepe, valamint jelentős művészetpedagógiai és restaurátori tevékenysége elismeréseként Vinczeffy László Péter Munkácsy Mihály-díjas festőművész, restaurátor, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja szintén Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Ambrus Attila újságíró, a Brassói Lapok főszerkesztője, az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka a magyar identitástudat megerősítését szolgáló több évtizedes újságírói, szerkesztői tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Urbán János Erik ferences szerzetes, a Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa, a gyulafehérvári főegyházmegye megszentelt élet intézményeiért felelős érseki helynöke a nemzeti és vallási önazonosság megőrzése iránti elkötelezett lelkipásztori szolgálata, a csíksomlyói pünkösdi nagybúcsúk megszervezésében vállalt kiemelkedő szerepe elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

„Az 1981-ben Krasznabélteken született Urbán János, fr. Erik szerzetes papi elhivatottsága, lelkülete, jó szervezőkészsége korán megmutatkozott, hiszen teológiai tanulmányait, szerzetesi örök fogadalmát és 2008. július 19-én történt pappá szentelését követően a Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya hamar kitüntette bizalmával: Kaplonyban rövid segédlelkészi szolgálata után 2009-ben kinevezte a helyi közösség házfőnökének, valamint a rend provinciai titkárának, amely funkciókat 2011-ig töltötte be. Hogy jól kamatoztatta a rábízott talentumokat, azt további szerzetesi élete és szolgálati feladatai is bizonyítják: 2011-ben Csíksomlyóra helyezték kegyhelyigazgatónak, 2013-tól pedig a tartomány vezetőtestületének, úgynevezett definitorimának a tagja lett. A csíksomlyói kegytemplom igazgatójaként 2011-től 2019-ig ő szervezte a pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi nagybúcsút, különös tekintettel a liturgikus programokra. Ugyancsak a Székelyek Nagyasszonya szentélyének őreként elhivatottan folytatta elődei munkáját – évente részt vett az európai nemzeti Mária-kegyhelyeket tömörítő Európai Máriás Háló konferenciáin, amelyeken „láthatóvá” tette a csíksomlyói kegyhely gazdag lelki életét a nagyvilág számára, hozzájárulva ahhoz, hogy a Romániát képviselő székely-magyar kegyhely bekapcsolódhasson a nemzetközi vérkeringésbe, illetve hogy az ott szerzett tapasztalatok a helyi viszonyokra alkalmazva használhatók legyenek a ferences közösség és a hívek javára.”

A kitüntetések átadása után Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai főosztályvezetője azt mondta: mindannyiunk számára nagy öröm, hogy már több mint három évtizede a magyar állami kitüntetéseket, szakmai díjakat, elismeréseket nemcsak magyarországiak, hanem határon túli magyarok is meghallgatják.

– Tudjuk, hogy az elismerésekkel mindig teljesítményeket díjaznak, és a teljesítmények mögött emberek, közösségek állnak. Számunkra természetes, hogy ezek közül mindegyikünkhöz hasonlóan végzik a saját munkájukat, élik a saját területüket, viszont azt nem tudjuk, csak ők, hogy mennyi időt vesznek el ezzel a családjuktól, mennyi időt vesznek el a szabadidejükből, a pihenőidejükből. Annak ellenére, hogy különböző területeken végzik a munkájukat, a tevékenységüket, ugyanazt a célt szolgálják, közösségük szellemi és anyagi gyarapodását. Erős segítség az, hogy az identitásukat, anyanyelvüket, kultúrájukat ápolhassák – mondta főosztályvezető. Megjegyezte: a kitüntetések nemcsak a múltról és a jelenről beszélnek, hanem a jövő nemzedékek számára is példát mutatnak alázatos kitartásból, erőfeszítésből, hozzáállásból.

A magyar állami kitüntetések átadási ünnepségét a Ritornello Quartet előadása tette meghittebbé.

Bíró István / Hargita Népe

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa, Csíkszereda