Kicsik és nagyok együtt imádkoztak az áldásokban gazdag tanévért

Megáldották a Szent Imre-óvoda csemetéinek táskáját

0
225
Fotók: Szent Imre Római Katolikus Óvoda

Habár menetrendszerűen egész héten volt oktatás a kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvodában is, a hivatalos tanévnyitónak mégis szeptember 13-a mondható, amikor a kis óvodások az óvónők, dadusok, a legkisebbek pedig a szülők kíséretében átvonultak a Szent Mihály-templomba. Az óvoda életének fontos helyszíne a templom, ezúttal azért vonult át a színes csapat, hogy az őket váró László Attila főesperes-plébános és Antal Endre szabadéves kispap megáldja a táskáikat.

László Attila főesperes az ünnepség legelején gitárt fogott és énekre tanította a gyerekeket, akik lelkesen énekeltek vele, ami megadta az esemény alaphangulatát. Mint a legtöbb találkozáson, ezúttal is beszélgetni kezdett a gyerekekkel, kérdéseket tett fel a nekik, ők pedig válaszoltak rá.

A főesperes ezt követően elmondta, hogy a gyerekeket nem csak úgy kiengedik a szülők a házból, hanem feltarisznyálják, megpakolják az óvodás táskájukat. Meg is kérdezte, hogy mit tartalmaz az ovis táska, amire a gyerekek ügyesen fel is sorolták, mit szoktak hétről-hétre vinni kis hátizsákjukban az óvodába. Tulajdonképpen ez a táska többet akar szimbolizálni, ez annak a jelképe, hogy az óvodába azért járnak, hogy a fejüket, az elméjüket tudással töltsék meg. A táskaszentelésnek az lenne a lényege, hogy kifejezzék, ez a fejlődés lényege, ezért dolgoznak, tevékenykednek a pedagógusok, dadusok és az óvoda teljes személyzete – világított rá László Attila.

Majd Antal Endre szabadéves kispap, vette át a szót, aki Sebestyén Izabella hitoktatóval együtt hetente fog menni az óvodásokhoz. Ő az áldó eszközöket magyarázta a gyerekeknek, és két dolgot emelt ki a beszédében. Elsőként rákérdezett a gyerekekre, hogy mit is látnak az oltáron. Miután szépen mondták, mik is vannak ott, Antal Endre elsőként a vízről beszélt. A víz kapcsán felidézte, hogy amikor a szüleik elvitték a gyerekeket a templomba, hogy megkereszteljék őket, szintén vizet, szenteltvizet használt a pap. Most is szenteltvízzel áldják meg a táskákat. Ezt követően áttért a füst jelentésére. A tömjénfüst az Istenhez felszálló imánkat jelképezi, hisz a füst felfele száll, akárcsak az ima. Kéréseink, imáink Istenhez szállnak, ezt jelképezi a felfelé szálló füst. Istennek imáinkat tudjuk ajándékba vinni, megköszönve, hogy minden nap meglátogat és szeret minket – mondta Antal Endre kispap. Ezt követte az a pillanat, amikor László Attila Főesperes-plébános és Antal Endre kispap körbementek a templomban a gyerekek között és megáldották a táskákat. A rövid, mozgalmas, gyerekbarát találkozást a közös ima után közös ének zárta, amikor László Attila ismét gitárt ragadott és a gyerekekkel énekelt.

Miután a kicsik és nagyok együtt imádkoztak, hogy sikeres, áldásban gyarapodó 2024–2025-ös tanévük legyen, kivonultak a templomból, ahová, ha előbb nem is, Szent Imre herceg, az óvoda névadójának ünnepén biztosan visszatérnek majd.

M. G. K.