Az 1944-es bombázások áldozataira emlékeznek Szatmáron

0
115

A Szatmári Római Katolikus Püspökség szeptember 15-én megemlékezést tart az 1944-es bombázások áldozatai tiszteletére. Szatmárnémetit akkor háromszor is légi támadás érte, és számos épület, köztük a püspöki palota is megsemmisült.

A második világháború helyi eseményei közül kétségkívül az 1944-es bombázások voltak a legmegrázóbbak, amikor Szatmárnémeti háromszor is légitámadás célpontjává vált. A legsúlyosabb, egyben legtöbb áldozatot követelő bombázás szeptember 16-án történt, amikor a város jelentős része a földdel vált egyenlővé, beleértve a püspöki palotát is. Az épület vastag falainak több mint egyharmada megsemmisült, és a pincében menedéket kereső huszonkét egyházi és világi közül csupán egyetlen túlélő maradt. Boldog Scheffler János az isteni gondviselésnek köszönhette megmenekülését, mivel a bombázás idején öccsével és helyettesével a szatmárhegyi szőlőkben tartózkodott. A várost ért pusztítás mélyen megrázta őt, ezért hagyta az utókorra az áldozatok előtti emlékezés és a tiszteletadás kötelességét.

Nyolcvan évvel e szomorú események után, Boldog Scheffler János akaratának szellemében, a Szatmári Római Katolikus Püspökség arra hívja a híveket és a város lakóit, hogy közösen emlékezzenek meg az 1944-es bombázások áldozatairól. A megemlékezés szeptember 15-én, vasárnap délben veszi kezdetét a püspöki palota bejáratánál elhelyezett emléktáblánál. Kortárs visszaemlékezések alapján felidézik a tragikus napot, és közös imával emlékeznek azokra, akik életüket vesztették a borzalmakban.

Ez a megemlékezés nem csupán a múlt felidézése, hanem örökké érvényes üzenet is. Az embert próbáló idők hősei és áldozatai világító jelként adnak példát a jövő nemzedékeinek, megmutatva a kitartás, a hit és az emberség erejét. Boldog Scheffler János öröksége ma is élő valóság: emlékezzünk azokra, akiket a sors kegyetlensége elragadott, de akiknek emléke örökké él szívünkben és imáinkban. Ez egy olyan közösség, amely nem felejt, és amely közösen emlékezik. Mert a jövő a múltból táplálkozik, és az emlékezés az egyik legfontosabb kötelességünk.

A megemlékezés végén, valamint 14 és 15 órai kezdettel Fanea József idegenvezetésével a jelenlévők megismerhetik a püspöki palota történelmét és építészeti értékeit.

A szatmári egyházmegye sajtószolgálata