Első hivatalos látogatáson járt Moldovában Giampiero Gloder nuncius

0
133
Fotó: kisinyovi egyházmegye

Hétfőn, szeptember 9-én Giampiero Gloder, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa akkreditációs leveleinek átadása alkalmából Kisinyovba (Chisinău) érkezett, ahol Anton Coșa püspök örömmel fogadta székhelyén, amely egyben a Moldovai Köztársaságban működő apostoli nunciatúra számára is helyet biztosít.


Giampiero Gloder érseket idén február 23-án nevezte ki Ferenc pápa a Szentszék bukaresti és kisinyovi diplomáciai képviselőjévé, miután négy évig és négy hónapig, 2019. október 11-től 2024. február 23-ig kubai apostoli nunciusként tevékenykedett. A Szentszék diplomáciai szolgálatába 1992-ben lépett, a guatemalai nunciatúrán és az államtitkárságon dolgozott, majd 2013-tól 2019-ig a Pápai Egyházi Akadémia elnöke volt. Idén április 29-én Giampiero Gloder átadta akkreditációs levelét Klaus Johannis román elnöknek, most pedig Maia Sandu moldovai köztársasági elnöknek is.
Szeptember 9-én reggel, a püspöki kápolnában celebrált szentmise után a nuncius előbb Anton Coșának nyújtotta át Pietro Parolin bíboros levelét, amelyben a Szentszék államtitkársága tájékoztatta a kisinyovi püspököt a Moldovai Köztársaság új apostoli nunciusának kinevezéséről.

Aznap reggel a Külügyi és Európai Integrációs Minisztériumban, ahová a kisinyovi egyházmegye pásztora is elkísérte, Giampiero Gloder átadta az akkreditációs levelek másolatát Mihail Barbulatnak, az állami diplomáciai protokoll igazgatójának. A Moldovai Köztársaság elnökének szóló akkreditációs levelek átadási ceremóniájára az elnökségen került sor 11.30 órai kezdettel. A ceremónia után Gloder nuncius rövid párbeszédet folytatott Maia Sanduval, aki megköszönte a Szentszéknek és a Moldovában működő katolikus egyháznak a béke és az emberek közötti jó megértés előmozdítására tett erőfeszítéseit.


Az új apostoli nuncius moldovai látogatása jó alkalom volt arra, hogy Anton Coșa személyesen is kifejezze abbéli reményét, hogy – ahogyan eddig a Szentszék más diplomatáival is történt – gyümölcsöző és figyelmes együttműködés jöhet létre a Moldovai Köztársaság katolikus közösségével. A látogatás alkalmat teremtett arra is, hogy a kisinyovi püspök bemutassa az egyházmegyét, ismertetve minden hasznos információt, hogy Giampiero Gloder már most a lehető legjobban megismerhesse a helyi egyházat.

C. L. / Kisinyovi római katolikus egyházmegye alapján dg

Fotók: kisinyovi egyházmegye