A Szentlélek adjon bölcsességet és erőt a tanuláshoz az új tanévben

Aurel Percă bukaresti metropolita-érsek üzenete tanévkezdésre

0
128
Tanévkezdés a Gerhardinum-líceumban. Fotó: a temesvári egyházmegye honlapja

Legyen a remény és az öröm éve az új tanév, kívánta a pedagógusok és a tanulók számára a tanévkezdés alkalmából Aurel Percă bukaresti metropolita-érsek, aki egyben a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia Oktatási Bizottságának felelőse is. A metropolita-érsek üzenetét olvashatják az alábbiakban.

„Igen, az Úr nagy dolgot tett, s mi mennyire örültünk neki.” (Zsolt 126,3) Kedves tanulók, kedves tanárok, kedves szülők, minden nap újból felfedezzük e szavak igazságát. Mert ha azt, amit a hetek, hónapok és évek hoznak, nem véletlen események sorozataként éljük meg, hanem meghívásként, hogy felfedezzük Isten munkáját a mindennapi életünkben, akkor észrevesszük, hogy még a kis, különálló események is Isten gondoskodásáról, Isten szeretetéről beszélnek nekünk. Istenről, aki vigyáz ránk és vezet minket az életben.

És íme, kedves fiatalok, itt az új tanévnyitó. Ti is, mi is örömmel éljük át az új tanév kezdetét. Ez egy olyan ünnep, amely minden évben megismétlődik, és amely meghatározza az iskolai közösség, a tanulók, a pedagógusok, a tanárok és a szülők életritmusát. Rutinszerűen megközelíthető és megélhető „kötelező pontként”, egyfajta rituáléként tekinthetünk rá. De mi, akiket Isten Igéje és a hit fénye vezet, tudjuk, hogy az idő Isten szeretetének ajándéka. Minden új kezdetet Isten cselekvése és áldása jelez.

Ezért a tanulásnak és a nevelésnek ezt az új időszakát az Úristen gondoskodására bízzuk. Krisztus, a tanítók tanítója, adja meg mindenkinek azokat a kegyelmeket, amelyekre az új tanévben szüksége van, és a Szentlélek világosítsa meg mindenki elméjét!

Mindenekelőtt hálával és tisztelettel köszöntöm a nevelői közösséget, emlékeztetve mindenkit arra, hogy nincs fontosabb, nemesebb és humánusabb tevékenység, mint a gyermekek és fiatalok irányítása és kísérése fizikai és szellemi képességeik (intelligencia, akarat, érzelmek, emlékezet, képzelőerő, szintetizáló képesség), de egyéni, környezeti és szociális képességeik fejlesztésében is, egy testvéribb, egységesebb és felelősségteljesebb civilizáció érdekében.

Számos kihívással kell szembenéznünk az oktatásban, nemcsak országos, hanem globális szinten is. Ferenc pápa még „globális oktatási katasztrófáról” is beszélt (vö. Globális oktatási paktum, 2020. október 15.), és arra hív minket, hogy olyan oktatási szövetségeket fogalmazzunk meg, amelyek a szolidaritás, a gondoskodás és a kreativitás meleg fonalával a nevelői közösségben újraszövik a vezetők, tanárok, szülők és diákok közötti alapvető kötelékeket.

Megragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik az oktatás területén dolgoznak, a munkájuk iránti elkötelezettségükért, és különösen a jelenlegi és jövőbeli változások és fejlesztések bevezetésében való konstruktív együttműködésükért, amelyeket a romániai oktatási rendszerben hajtunk végre. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a változás állandó az életben, és mégis, a modern világban úgy tűnik, hogy minden gyorsabban és kevésbé kiszámíthatóan változik, mint ahogyan azt a múltban megszoktuk. Jó okkal szeretnénk, ha az oktatás és a tanítás területén a megoldások és a reformok mindig átgondoltak és szakszerűek lennének. Egyesek jól láthatóak, mások kevésbé, de minden újítás, még a legkisebb is, jelentős előrelépést jelenthet az iskola, a tanár vagy a tanuló számára.

Kedves tanuló barátaim! Örömmel küldöm üdvözletemet és jókívánságaimat a 2024/2025-ös tanév kezdetén! Különös szeretettel üdvözlöm az új tanulókat, a „gólyákat”, akik először lépnek be az óvoda vagy az első osztály világába, azokat, akik az általános iskolából a középiskolába való átmenet újdonságával szembesülnek.

Meggyőződésem, hogy barátsággal és derűvel teli környezetet fogtok találni, hogy ezt a tanévet elkötelezettséggel és azzal a vággyal éljétek meg, hogy újból felfedezzétek azokat az erőforrásokat, amelyekkel mindannyian rendelkeztek, hogy növekedjetek az emberi és kulturális életben, vagy hogy az evangéliumnak a gyermek Jézusról szóló szavát használjam, hogy „gyarapodjatok bölcsességben, korban, s kedvességben Isten és az emberek előtt” (Lk 2,52). Az iskolában ugyanis az élet nagy leckéit tanuljuk meg, együtt azokkal az ismeretekkel és etikai elvekkel, amelyek formálják a személyiséget, irányítják a gondolkodásmódot és megvilágítják a mindennapi döntéseket.

Azt hiszem, sokan alig várják, hogy találkozzanak a kollégáikkal az első tanítási napon. A vakációk nagyszerűek, de a kollégák társasága, akikkel megosztjátok mindazt, amit az iskola hoz, még jobb. Így lehetőségetek nyílik arra, hogy megosszátok egymással a szünidőben szerzett élményeiteket.

De ne feledjétek, hogy az iskola a tanulásról szól, és a ti kötelességeket pedig az, hogy tanuljatok. Milyen csodálatos minden nap valami újat felfedezni! Milyen jó azt tapasztalni, hogy miközben új dolgokat tanulsz, a világnézeted mindig szélesedik! Napról napra többet tudsz, többet tudsz majd tenni, és egyre több egészséges önbizalmad lehet.

De az igaz, hogy ezek nem jönnek erőfeszítés nélkül. Le kell ülni egy könyvvel, meg kell írni a házi feladatot és tanulni kell. De végül mindezt az erőfeszítést az az elégedettség jutalmazza, amit akkor érzel, amikor sikerül a teszt, az országos felmérés, jó jegyet kapsz, megdicsérnek a tanárok és a szülők. Ez mindig kifizetődik!

És még egy fontos dolog: a hittanóra, amelyet remélem, mindannyian választotok, lehetővé teszi számotokra, hogy tudásotokat Jézus Krisztus evangéliuma alapján összehangoljátok, és ennek fényében meglássátok, hogy sok minden más vallásokban és hitben is jelen van. Így egyre inkább tudatában lesztek kulturális és vallási hagyományaink gazdagságának, ugyanakkor nyitottak lesztek a megértésre, a párbeszédre és a találkozásra minden olyan embertársatokkal, aki más vallási meggyőződést vagy életelveket vall, hogy közösen építsetek egy igazságosabb és békésebb világot mindenki számára.

Kedves diákok, kedves tanárok! Az új tanév nagyrészt átfedésben lesz a szentévvel: decemberben Ferenc pápa megnyitja a szentévet, hogy megemlékezzen Jézus születésének 2025. évfordulójáról, de azért is, hogy újra megerősítse – sokszor ismételve –, hogy a keresztény kultúra a történelem igazi újdonsága, és több mint két évezreden át az emberi élet része volt minden kontinensen.

A pápa elnevezte a remény jubileumának. Egy remény, egy kívánság, egy áldás!

Legyen ez egy „jubileumi tanév” mindannyiuk számára, pedagógusok és tanulók számára, az öröm éve, a remény éve, a reményé, amely nem okoz csalódást.

A reményé, hogy a szeretet civilizációjának alapjait lerakhatjuk, háborúk, megosztottság és kirekesztés nélkül, éppen az iskolában.

A reményé, hogy a Föld hatalmasai ismét hinni fognak az egyetemes békében és dolgozni fognak érte.

A szülőknek és a családoknak pedig szeretném kifejezni őszinte hálámat a folyamatos támogatásért és együttműködésért, amelyet gyermekeik oktatásához nyújtanak, az állandó gondoskodásért és kísérésért.

Az önök szerepe, kedves szülők, kulcsfontosságú az oktatási folyamatban és gyermekeik sikerében. Arra kérem önöket, hogy vegyenek részt aktívan az iskola életében, tartsanak kapcsolatot a nevelőkkel, tanárokkal és tanárokkal, és bátorítsák gyermekeiket arra, hogy a legjobbat hozzák ki magukból.

A tanév kezdetén kérjük Szentlélek fényét, hogy adjon nektek bölcsességet és erőt a tanuláshoz, és bátorságot, hogy Isten áldásában és segítségében bízva kezdjétek el ezt az évet.

Az új tanév első napján azért imádkozunk, hogy a tanulókat, tanárokat, nevelőket, iskolai kisegítő személyzetet és szülőket kísérje Isten szeretete és a Szűzanya közbenjárása, hogy minden iskola olyan hellyé váljon, ahol bölcsességet, tudást és igazságszeretetet szereznek.

Szép, eredményes és sikeres tanévet kívánok!

Főpásztori áldással,
a Boldogságos Szűz Mária születésének ünnepén, 2024. szeptember 8-án,
Aurel Percă
bukaresti metropolita-érsek,
a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia Oktatási Bizottságának felelőse.

Forrás: www.bisericacatolica.ro/a temesvári egyházmegye sajtóirodája