A testvériség misszionáriusai – kezdetét vette a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

0
126
Fotók: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

A Szűzanya születésének ünnepén Ecuador fővárosában, Quitoban megkezdődött az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. „Egy új világ, egy igazságosabb világ, egy emberibb világ alapvető feltétele a testvériség” – hangsúlyozta Ferenc pápa az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra küldött videóüzenetében, amit az eseményt megnyitó szentmise elején vetítettek le a résztvevőknek szeptember 8-án, vasárnap 10 órakor a quitoi Bicentenario parkban.

Szeptember 8–15. között az ecuadori Quito ad otthont az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amelynek mottója „Mindnyájan testvérek vagytok!” (Mt 23,8) Az eseményen több mint 40 ország képviselteti magát. A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (RKPK, CER) küldöttjeként Böcskei László nagyváradi megyés püspök és Vakon Zsolt irodaigazgató is részt vesz az eseményen.

A vasárnapi szentmise homíliájában a város érseke üdvözölte azt az 1600 gyermeket, akik első szentáldozásukra érkeztek szüleik és nevelőik kíséretében: „Legyetek a testvériség igazi misszionáriusai, akik tiszta szívvel és széles mosollyal, kéz a kézben járnak Jézussal.” Alfredo José Espinoza kiemelte, hogy az egyenlítőn elhelyezkedő Quito „a világ közepe”, a kontinensek találkozási pontja, az egység jele egy erőszakkal, halállal és háborúkkal teli világban. A napi evangéliumból kiindulva a főpásztor hangsúlyozta, hogy legyen mindig nyitott a szívünk, de mindenekelőtt a fülünk, hogy meghalljuk a világ fájdalmas kiáltását, a szenvedők és a szegények kiáltását, és az Eucharisztiából táplálkozva legyünk a testvériség hiteles misszionáriusai, a világ sebeinek gyógyítói.

A nyitó szentmisét követően Böcskei László megyés püspök videóüzenetében felidézte, hogy amint az előző, Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson történt, a mostani nyitó szentmisén is több mint másfél ezer gyermek elsőáldozását ünnepelték. „Nagyon megható volt látni, ahogy a gyermekek szüleik és hitoktatóik kíséretében sorakoztak, hogy az eucharisztikus Krisztussal találkozzanak a szentáldozásban” – fogalmazott a nagyváradi püspök. Hozzátette, hogy a szentbeszédben is Espinoza érsek, Equador prímása hangsúlyozta a családnak, a családi és házi egyháznak a szerepét. „Felemelő pillanatokat éltünk át, imádkozzunk ezekért a gyermekekért, az elsőáldozókért, a családokért, az itt összegyűlt egyházért” – kérte Böcskei László püspök.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megnyitóját követő napon, szeptember 9-én, hétfőn Quito plébániái látták vendégül az eseményen részt vevő püspököket. Böcskei László megyés püspök 18.30 órakor a Béke Királynője-plébániatemplomban mutatott be szentmisét.

Forrás: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala (Összeállította: Szisz)