Nevelni, növelni

0
406

A nyár lassan a végéhez ér, habár a hőmérséklet még nem ezt sugallja. A gyerekek lépteinek koppanására ébred majd a város, a tantermek ablakain beszűrődő fény pedig újra életre kelti a táblákon levő írást. Az iskolakezdés minden évben különleges esemény, de nem csak a diákok számára – ez egy új kezdet mindannyiunknak, tanároknak, szülőknek és diákoknak egyaránt.

Magyartanárként különös felelősséggel készülök a tanév kezdetére. Számomra az iskolakezdés nem csupán a tananyag ismétlését és új ismeretek átadását jelenti, hanem egyben lehetőséget is arra, hogy diákjaimmal együtt felfedezzük az anyanyelv gazdag és varázslatos világát. A nyelvre nem szabad csupán kommunikációs eszközként tekintenünk, hanem hangsúlyoznunk kell, hogy ez kultúránk és identitásunk alapköve is, amit közösen ápolunk és fejlesztünk.

Tanév kezdetén mindig emlékeztetem magam, hogy a nyelvtan és irodalom oktatása nem pusztán szabályok és művek megtanításáról szól. Feladatom, hogy olyan értékeket és eszközöket adjak a diákjaim kezébe, amelyekkel nemcsak a vizsgákon állják meg a helyüket, hanem az élet kihívásai során is. 

Érdemes a diákokban azt is erősíteni, hogy a tudás nem önmagában érték, akkor válik igazán jelentőségteljessé, ha azt felelősséggel használjuk és lelki fejlődésünk részévé is válik. Az órákon nemcsak a tananyag elsajátítására kell koncentrálni, hanem a lélek csiszolásának is teret kell adni. Az irodalmi művek értékei és tanulságai hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a diákok hitüket és erkölcsi alapjaikat is erősítsék.

Minden iskolakezdés egy új lehetőség arra, hogy pedagógusként mi is fejlődjünk és gazdagodjunk. Az új tanév kezdetén érdemes önvizsgálatot tartanunk: hogyan tudnánk még jobban segíteni diákjaink fejlődését? Hogyan tehetjük színesebbé, élménydúsabbá és tanulságosabbá az órákat? Hogyan kapcsolhatjuk össze még szorosabban a tudás átadását a lelki neveléssel? Nem egyszerű feladat ezen kérdések megválaszolása, de lendületet ad a tanévkezdéshez.

Szeptember kilencedikétől ne feledjük, hogy tanárként nemcsak tudást, hanem értékeket és hitet is közvetítünk. Az iskolakezdés minden évben emlékeztet minket arra, hogy a nevelés és a tanítás egy küldetés. Hátizsákot a hátra, tollat a kézbe és induljunk útnak az új tanévben elkötelezettséggel, hogy továbbadjuk mindazt, ami igazán értékes. Szülőként, tanárként legyünk barátok, útbaigazítók, lelkitársak a diákok életében, hogy ne sóvárogjanak a vakáció után, hanem örömmel várják a szünet utáni első napot!

Az írás a Vasárnap hetilap 2024/36. számában jelent meg.