Irány az iskola

0
106
Fotók: Pixabay

Szeptember közeledtével a gyerek és a szülő is vegyes érzelmekkel néz az iskolakezdés elé. Az izgalommal teli várakozásba némi félelem is vegyül, hiszen amint beköszöntenek a ködös őszi reggelek, és a gyerekek újra nagyobb közösségbe kerülnek, gyakoribbá válnak a fertőző betegségek is. Ezért sok szülő már az iskolakezdés előtt igyekszik megelőzni azt, hogy kisgyereke megbetegedjen. De vajon van-e a megelőzésnek valós eredménye, hatása?

A gyermekek a nyár folyamán jó esetben sokat vannak a szabad levegőn, napfényben, több gyümölcsöt és zöldséget esznek, többet mozognak. Ezáltal fejlődik a természetes immunitásuk, erősödik az izomzatuk, több vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutnak. Ilyenkor nem, vagy csak nagyon ritkán szükséges a vitaminok pótlása és az úgynevezett immunrendszer-erősítés.

Többszörösen vitatott tény, hogy mennyire hatásosak az immunerősítők. Bizonyos, hogy jót tesz a C-vitamin, D-vitamin, a kasvirág és egyéb, immunrendszerre ható szerek alkalmazása, számottevő hatást azonban nem ezekkel lehet elérni. A betegségek megelőzése leginkább egy kiegyensúlyozott életvitelt feltételez. Ez iskolakezdés előtt azt jelenti, hogy igyekezzünk a gyermekeket lelkileg is felkészíteni az elkövetkező hónapokra. Akár most kezdik az iskolát, akár csupán egy új iskolaévet kezdenek, biztosítsuk számukra a megfelelő testi és lelki támogatást. Ezek között a pihentető alvás, a megfelelő étkezés, a kényelmes és meleg ruházat, a támogató környezet a legfontosabbak. Mindezek után jöhetnek a vitaminok, és ha kicsit jobban szeretnénk felkészülni, akkor hasmenésre, hányingerre ható szereket is beszerezhetünk.

Fontos azonban elmondani, hogy a legtöbb betegséget a kialakulás idejétől számítva lehet kezelni, nem lehet és nem szabad olyan módon adagolni előre a vitaminokat, immunerősítő szereket, hogy biztosan ne betegedjen meg a gyerekünk. Mindezzel sokkal több kárt okoznánk, mint amennyit használnánk vele.

Amire azonban még számítani lehet a gyermekek óvodai vagy iskolai közösségbe vonulásakor, az a fejtetű megjelenésre. Fontos tudni, hogy a fejtetű bárkiben megtelepedhet, szociális és higiéniai körülményektől függetlenül. Nem árt, ha van otthon tetű elleni szerünk, samponunk. Mindezek mellett ne feledjük, a legfontosabb, hogy a gyermek jó érezze magát a bőrében, szeretve és elfogadva legyen. Nincs ennél hatásosabb immunerősítő szer, és nagyon sok esetben nem is szükséges!

György Emőke gyógyszerész

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/36-os számában.

MEGOSZTÁS