Csíksomlyón Mária mint édesanya segíteni akar

0
391

Valahogy be kellene vennünk az életünkbe a rokoni kapcsolatokon túl azokat az értékeket is, amelyek nem évülnek el, és mindig időszerűek maradnak. Nem kell kikapcsolni az életünkből Máriát, Urunk édesanyját, különösek korunkban, amikor súlyos nevelési gondjaink vannak – mondta a szeptemberi elsőszombati Mária-köszöntőn Timár Sándor Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója.

Kora őszi időjárás fogadta a zarándokok sokaságát szeptember első szombatján Csíksomlyón. Az ünnepélyes Mária-köszöntő délután négy órától a gyimesi hívek által vezetett imaórával kezdődött, majd a Magyarországról érkezett Pécsvárad és környékéről érkezett hívek mondták az áhítatot. Közben a kolostor gyóntatószobáiban zarándokok tucatjai igyekeztek elvégezni szentgyónásukat.

A hat órától kezdődő szentmisét Timár Sándor Asztrik ferences szerzetes, a kegytemplom igazgatója mutatta be. Prédikációjában kiemelte: szeptember hónapban, az iskolai év kezdetén többet gondolunk a fiatalság jövőjére, és abban reménykedünk, hogy az új lehetőségek és szerencsés fejlemények megalapozhatják a fiatalok szellemi világát, amelyek az egyház és a nemzet szebb jövőjét is elősegítenék. Megjegyezte: közhelynek számít, ha elcsépelt eseteket sorolunk fel okos megállapításokkal, és csak siránkozunk a fiatalság szerintünk katasztrofális helyzetén. Hozzátette: az sem vigasztal bennünket, ha megállapítjuk, hogy természetesen ez a kép nemcsak országunkra vonatkozik, hanem világjelenség.

,,Amikor szemben találjuk magunkat a felnőttek elfajult erkölcsi felfogásával, a gyors meggazdagodási lehetőség szenvedélyével, a nemzetirtás különböző fajtáival, a majdnem védett bűnözéssel, akkor döbbenünk rá, hogy ilyen szellemben nevelt fiatalságnak nem lehet erkölcsi tartása. Minden iskolai év kezdetén megmarad ez az alapértékű gondolat: más lenne a magyar ifjúság helyzete és szebb jövő felé tekintene a nemzet és az egyház is, ha tényleg elkezdődött volna annak idején a nevelés terén is a rendszerváltás” – mondta Asztrik testvér.

Rámutatott: szeptember hónapban nemcsak a tanév kezdődik, hanem nagyon szerencsés közelségben találunk néhány Mária-ünnepet – Kisboldogasszony, Mária nevenapja, a Hétfájdalmú Szűzanya – is. Hangsúlyozta: nekünk magyaroknak nem szabad félni Máriától, hiszen évezredes kapcsolat fűz bennünket hozzá. ,,A születésnap, a névnap és a fájdalmas napok olyan emlékeztetők, amelyekre nemcsak a szentek, hanem a mi életünkben is gondolunk. A szokásnak megfelelően mindenki megünnepli, vagy osztozik a bánatban. Az ünnepen ott vagyunk az ünnepelt mellett, ajándékokkal örömet szerzünk neki, és az ünnepelt sem marad hálátlan: megköszöni figyelmességünket és asztalt terít számunkra. Sok helyen ezeket az alkalmakat családi összejövetelnek tekintik. Testvéreim! Nem elég a temetéseken való találkozás, kell a kötetlen derűs együttlét is. Ilyenkor sok problémát meg lehet beszélni, mindenkinek lehet egy jó ötlete és a kötetlen alkalmakon szerencsés megoldások is születhetnek. Valahogy be kellene vennünk az életünkbe a rokoni kapcsolatokon túl azokat az értékeket is, amelyek nem vénülnek el és mindig időszerűek maradnak. Nem kell kikapcsolni életünkből Máriát, Urunk édesanyját, különösek korunkban, amikor súlyos nevelési gondjaink vannak” – tette hozzá az ünnep szónoka arra biztatva a szentmise résztvevőit, hogy hívják, köszöntsék Máriát, hiszen ő mint édesanya segíteni akar.

,,Szeretetteljes és sürgető a felszólítás, amellyel minden istengyermekhez fordul, hogy visszatérjünk az Atya házához: Tegyetek meg mindent, amit Jézus mond!” Timár Asztrik arra is bátorította a híveket, kövessék a szentek példáját.

A szentmise után ugyancsak a Pécsvárad és környékéről érkezett hívek vezetésével a fájdalmas rózsafüzért imádkozták a zarándokok. A gyertyás körmenetben a magyarországi zarándokok vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette.

A következő Mária-köszöntő október 5-én lesz. Az őszi Mária neve búcsú szeptember 12-én csütörtökön és szeptember 15-én vasárnap lesz. Az ünnepi szentmisék 10 óra 30 perckor kezdődnek.

Bíró István, az Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferenseFotók: Erdélyi Ferencesek