Legyetek a bátorság, a szépség és a remény tanúságtevői

0
127
Fotó: Daniel Ibáñez/CNA

A Keresztények Segítsége Mária-kegyhelyen szeptember 7-én, szombaton délután Ferenc pápa arra kérte Pápua Új-Guinea és a Salamon-szigetek püspökeit, valamint a papokat, a diakónusokat, a szerzeteseket, a szeminaristákat és a katekétákat, hogy mindig bátran indítsanak el új kezdeteket; osszák meg a jelenlét szépségét; és tartsák fenn a reményt küldetésük eredményességében.

Ferenc pápa Pápua Új-Guineában töltött második napjának utolsó programjaként ellátogatott a Keresztények Segítsége Mária-kegyhelyre, ahol találkozott a pasztorális tevékenységben résztvevőkkel.

A Keresztények Segítsége Mária-kegyhelyet 2008. május 24-én áldották meg és szentelték fel a szalézi rend kezelésében levő ingatlan területén, Port Moresby külvárosában, East Borokoban a Don Bosco Technológiai Intézetnek is otthont adó Keresztények Segítsége Mária-kegyhelyet, amelyet négy év alatt építettek fel. A szertartást Thomas Stafford Williams bíboros, az új-zélandi Wellington emeritus érseke vezette mintegy harminc pap, valamint Pápua Új-Guinea és a Salamon-szigetek püspökeinek koncelebrálásával.

Az eseményen jelen volt többek között Michael Somare miniszterelnök és Paulias Matane főkormányzó, valamint az építkezés kurátora, Valerio Barbero szalézi, a pápua új-guineai szalézi misszió egyik alapítója. Az oltárszentelés szertartása során Don Bosco és Maria D. Mazzarello ereklyéit helyezték el. A szaléziak kezelésében levő szentély nagy ablakait Chanel Szent Péter, a „Déli-tengerek” protomártírja, valamint Boldog Giovanni Mazzuconi és Pietro To Rot képei díszítik, akik mindketten Pápua Új-Guinea vértanúi. Kina kagylók, a gazdagság melanéz szimbólumai díszítik az oltár mögötti épületrész falait. Más szentek ábrázolásai is láthatók a kegyhelyen, közöttük Teréz anya, II. János Pál, Mary McKillop, Maria Goretti, Laura Vicuña, Zeferino Namancura, Szalézi Szent Ferenc, Bosco Szent János és Maria Mazzarello képei, valamint bibliai illusztrációk a Vörös-tengeren való átkelésről és egy sor ószövetségi szereplőről, mint például Izsákról, Ábrahámról és Mózesről.

Az alsó szinten az Eucharisztikus kápolnában található tabernákulumot XVI. Benedek pápa adományozta, az elektronikusan működtetett harangokat pedig Olaszország. Az épületben termek, irodák és még egy kis szálló is található a zarándokok elhelyezésére. Végül az épületet felszerelték mindenekelőtt a lelkipásztori kezdeményezések és tevékenységek számára hasznos terekkel elsősorban a fiatalok számára, hogy neveljék őket az erőszakmentesség és a szolidaritás kultúrájára.

Ferenc pápa, miután meghallgatott egy papot, egy szerzetesnőt, egy szinódusi képviselőt és egy világi hitoktatót, akik a saját szolgálatukban felmerülő kihívásokról tanúskodtak, a remény üzenetét közvetítette a jelenlévőknek.

Arra kérte a pápua új-guineai lelkipásztori munkatársakat, hogy legyenek bátrak új kezdetek elindításában, azzal a magabiztos reménnyel, hogy erőfeszítéseik meghozzák gyümölcsüket. Felidézte Bosco Szent János történetét, akit a Boldogságos Szűz ihletett, hogy templomot építsen az ő tiszteletére. „Szűz Mária megígérte neki, hogy ha lesz bátorsága elkezdeni a templom építését, akkor nagy kegyelmek követik majd.” A pápa megjegyezte, hogy ez a történet adott ösztönzést a szombati találkozó helyszínválasztásában, amely a Keresztények Segítsége Mária-kegyhely lett. Ez egyben „jelképe is lehet számunkra missziós utunk három aspektusának, amelyekre az imént hallott tanúságtételek is rávilágítottak: a bátorság az elinduláshoz, a jelenlét szépsége és a növekedés reménye” – mutatott rá a pápa.

A szentatya méltatta a korai külföldi és őslakos misszionáriusokat, akik elhozták a hitet Pápua Új-Guineába, és akik akkor sem adták fel, ha első erőfeszítéseik kudarcot vallottak. „Az ő elindulásuknak és újrakezdésüknek köszönhetjük, hogy itt vagyunk, és hogy a jelenlegi kihívások ellenére… félelem nélkül haladunk előre, tudva, hogy nem vagyunk egyedül.”

Ferenc pápa azt javasolta, hogy saját tevékenységük „elindításakor” kezdjék a periférián lévőkkel, akár a városi lakosság peremén élőkkel, akár az ország legtávolabbi és legelhagyatottabb területeivel. Ferenc pápa ezt követően a „jelenlét szépségét” emelte ki, és biztosította a megjelenteket, hogy „mi vagyunk a legszebb kincs az Atya szemében”. Arra hívta őket, hogy mutassák meg mindenkinek „Jézus közös követésének és evangéliuma hirdetésének szépségét”. Hangsúlyozta, hogy a jelenlét szépsége nem annyira a nagy eseményekben rejlik, „hanem inkább abban a hűségben és szeretetben, amellyel nap mint nap igyekszünk együtt fejlődni”.

Végül Ferenc pápa a kegyhely „képeken keresztül közvetített katekézise” felé fordította figyelmét, különös tekintettel az ószövetségi pátriárkák képeire, akik a hit által lettek gyümölcsözők. „Ez egy fontos szimbólum, mert ma is arra ösztönöz bennünket, hogy bízzunk apostolkodásunk gyümölcsöző mivoltában”, még akkor is, ha úgy tűnik, kicsiben kezdődik.

„Továbbra is folytassuk tehát türelmesen az evangelizálást” – mondta a pápa, anélkül, hogy megengedjük magunknak a csüggedést a nehézségek vagy félreértések következtében, még akkor sem, ha olyan helyeken merülnek fel, ahol különösen nem szeretnénk találkozni velük. Ferenc pápa elmélkedését a Pápua Új-Guinea összes pasztorációs munkatársához intézett buzdítással zárta: „Folytassátok küldetéseteket a bátorság, a szépség és a remény tanúiként”.

Forrás: Vatican News

Fotó: Daniel Ibáñez/CNA, Don Bosco Missions

MEGOSZTÁS