Teremtő erő a nagyváradi tandem-kiállításon

0
151

Jankó-Szép Noémi keramikus- és Márton Katalin képzőművész „tandem” kiállítása nyílt meg szeptember 3-án, kedden délután 6 órakor a nagyváradi püspöki palota második emeleti kiállítótermeiben. A Tandem október végéig látogatható.

A Jakobovits Miklós-díjjal kitüntetett képzőművészek legutóbb tíz éve jelentkeztek közös tárlattal. „A Tandem megáll, összegez” — fogalmazott a két művész, akik az eltelt tíz év alkotói periódusát vették górcső alá, ebből kapott ízelítőt a váradi publikum a kiállításba válogatott 30-30 papírkollázs és merített papír, illetve kerámiakép segítségével. A tárlatot Jakobovits Márta keramikus művész, a kiállítás kurátora nyitotta meg.

A kiállítás megnyitóján Lakatos Attila, az egyházművészeti gyűjtemény vezetője köszöntötte a megjelenteket a püspöki palota második emeleti négy kiállítótermében.

Böcskei László nagyváradi megyés püspök beszédében úgy fogalmazott: a nagybányai szépművészet évszázadát követően ezúttal egy rendkívüli életigenléssel, energiával teli kiállítás nyílik, mellyel hozzájárul ahhoz, hogy ne csak ápoljuk elődeink örökségét, hanem gazdagítsuk azt valami igazán értékessel. ,,Legyen ez a tárlat sok öröm forrása, hogy végignézve és elmélkedve fedezzünk fel magunkban valamit újat, valami szépet, valami jót” — fogalmazott a nagyváradi főpásztor.

Jakobovits Márta, a kiállítás kurátora elmondta, hogy gyerekkoruktól ismeri a két alkotót, és folyamatosan figyelemmel követi Jankó-Szép Noémi keramikus- és Márton Katalin képzőművész munkásságát. Kiemelte, hogy a kerámiaképeken, merített papír és papírkollázsokon jól nyomon követhető személyiségfejlődésük, de az anyag iránt érzett alázatuk és tiszteletük is.

A 30-30 alkotást felvonultató kiállításon Jankó-Szép Noémi és Márton Katalin köszönetét fejezte ki a püspökség munkatársainak, Lakatos Attilának és Balla Tündének, Böcskei László püspöknek, hogy befogadta a munkákat, illetve a nagyváradi Művészeti Líceum oktatóinak, tanárkollegáknak, diákoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy együttesen egy nívós tárlatot hozzanak létre.

Az eseményt Georgiana Mircescu és Ariadna Mircescu, a Művészeti Líceum tanárainak, fuvolaművészeinek előadása tette hangulatossá.

Forrás, fotó: nagyváradi egyházmegye