Imádkozni szívből kell! Ifjúsági tábor Nagyszokondon

0
132
Fotók: a szatmári egyházmegye Facebook-oldala

A szatmári egyházmegye ifjúsági irodájának munkatársai augusztus 26–30 között ifjúsági tábort tartottak Nagyszokondon. Az egyházmegye különböző plébániáiról 42 fiatal jelentkezett a programra. A szervezők a hét mottóját Ferenc pápától kölcsönözték: Imádkozni szívből kell!

A változatos napirendben helye volt játékos feladatoknak, kvízeknek, a hangulatos programpontok mellett az imádságról szóló témafelvezetőknek, előadásoknak és a kiscsoportos beszélgetéseknek is.

A táborozóknak Szilágyi Andrea Az ima hatása az emberi szervezetre címmel tartott előadást. A doktornő bátorította a fiatalokat, hogy merjenek változtatni a megszokásaikon, lépjenek ki a napi pörgés mókuskerekéből és adjanak időt az elcsendesedésre, imára. Nagyon fontos, hogy megnyissák a szívüket Isten előtt, mert ha imádkozva élnek, annak pozitív hatása van a szervezetükre, és az kisugárzik a környezetük életére is.

A reggeli, illetve esti imaalkalmakon lehetőségük volt a résztvevőknek, hogy a különböző imamódokkal ismerkedjenek és kipróbálják azokat. A legcsendesebb pillanatokat a szentségimádás meghitt perceiben élték át a táborozók, ahol a szentségi Jézus jelenlétében időzhettek, rá figyelhettek, vele beszélgethettek.

A szentmiséken Mayer Nándor ifjúsági lelkész felhívta a résztvevők figyelmét a szentírási részek aktuális üzenetére, amiből minden nap, minden körülmények között meríteni lehet. Sokaknak megérintette a szívét a kereszthez való zarándokút, ahol az ifjúsági lelkész szabadtéri szentmisét mutatott be.

„Néha úgy tűnik, hogy minden összeomlik a fejünk felett, az eddig élt életünk hiábavaló volt. És ezekben a látszólagos zsákutcákban csak egyetlen kiút van: a kiáltás, az ima – Uram segíts! Az ima megnyitja az utat a fény előtt, a legsűrűbb sötétségben is… Tanuljunk meg várni az Úrra! Az Úr meglátogat bennünket minden nap, meglátogat szívünk mélyén, ha várunk rá. De sokszor nem vesszük észre, hogy az Úr közel van, hogy kopogtat az ajtónkon, és mi hagyjuk elmenni. Félek Istentől, ha elhalad; félek, ha elhalad, és én nem veszem őt észre, mondta Szent Ágoston. Az Úr igenis elhalad, az Úr eljön, az Úr kopogtat. De ha a füled tele van mindenféle zajjal, akkor nem hallod meg az Úr hívását. Kedves fiatalok! A várakozás: ez az ima” – zárta homíliáját Mayer Nándor a táborzáró szentmisén.

A résztvevők jobb együttműködését segítették a csapatépítő játékok és a zenés videoklipek, amiket a tábortűz előtt a résztvevők ráhangolódásként megnéztek. Tapssal jutalmazták a társaik befektetett munkáját, az ötletes kivitelezést. A napok alatt összeállított klipek egymás megörvendeztetésére készültek és a csapatok kreatív játékosságát mutatták be.

A következő ifjúsági program, amire a szervezők szeretettel várják a fiatalokat az egyházmegyei ifjúsági találkozó szeptember 21-én Túrterebesen. Jelentkezni a plébániákon lehet!

Forrás: a szatmári egyházmegye Facebook-oldala